NAM doet meer vanuit Helderse haven

Datum:
  • donderdag 11 juli 2019
  • in
  • Categorie: , ,


  • Toestemming voor zoeken naar kleine gasvelden 100 km boven Den Helder

    Arie Booy 11-7-2019





    25 velden op zee

    Momenteel exploiteert de NAM 25 kleine gasvelden op zee. Dat worden er meer, maar hoeveel is nog niet bekend. Het gas heeft een andere samenstelling dan dat uit Groningen.
    Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen heeft effect op de werkgelegenheid in de Helderse haven.

    Om aan voldoende gas voor de Nederlandse markt te komen, gaat de NAM op zo’n honderd kilometer boven de Noordkop de mogelijkheid van gaswinning uit kleine velden onderzoeken. De nieuwe activiteit in de blokken G7 tot en met G18 in de zuidelijke Noordzee betekent dat er vanuit de haven ondersteuning verleend dient te worden.

    Jacoba Bolderheij van Port of Den Helder: ,,De NAM heeft een opsporingsvergunning gekregen voor gaswinning uit de kleine velden. We verwachten dat de haven van Den Helder gebruikt gaat worden als uitvalsbasis voor het opsporen. Bij succes hopen we natuurlijk dat de haven ook zal worden benut als er gas gewonnen gaat worden.”

    Minister Eric Wiebes van economische zaken kende de vergunning toe voor een gebied van bijna 1.100 km2 in de Noordzee. Aangezien grotere gasvelden in de zee inmiddels vrijwel leeg zijn, worden de kleine gasvelden steeds belangrijker. NAM-directeur Johan Atema stelt dat, ondanks de op handen zijnde energietransitie, aardgas de komende jaren nog een belangrijke rol zal spelen. Tijdens zijn bezoek aan de regio vertelde de nieuwe directeur te verwachten dat het bedrijf nog decennia actief is in Den Helder.

    Zeker vanwege de grote gasbehandelingsinstallatie op Oostoever. De meeste productieplatforms in het Nederlandse deel van de Noordzee transporteren het aardgas naar deze installatie via drie pijpleidingsystemen. Met een capaciteit van 92 miljoen m3 gas per dag is het een van de grootste gasbehandelingsinstallaties in de wereld.

    Vanuit de Noordkop wordt het gas geleverd aan de Gasunie. De NAM is al jaren bezig met het moderniseren van de productieplatforms en introduceert ook nieuwe manieren van werken op zee. ,,Zo passen we innovatieve technieken toe om het laatste gas veilig en betaalbaar uit de velden te halen”, meldt een woordvoerder.
    Voor het Helderse bedrijfsleven is de ontwikkeling van de kleine velden zeker welkom.

    Kade

    Het betekent werk aan de Offshorekade waar regelmatig de door de NAM gebruikte schepen Kroonborg en Kasteelborg liggen. Met die vaartuigen gaat de maatschappij langs onbemande platforms op zee voor onderhoud en andere werkzaamheden. Zoals havendirecteur Bolderheij aangeeft komt de nieuwe activiteit in twee fases.

    Eerst wordt er gewerkt aan opsporing van kleine gasvelden en daarna zal de winning van het gas ter hand moeten worden genomen. Naar verwachting zal Eemshaven eveneens ingeschakeld worden.

    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten