Wethouder Kruit kondigt tekort aan van 1,5 miljoen euro: ’Schagen met rug tegen de muur’

Datum:
 • vrijdag 24 mei 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Schagen - Er hangt de gemeente Schagen een begrotingstekort van anderhalf miljoen euro boven het hoofd voor het jaar 2020.
  Richard Zut 24-5-2019

  ,,Als het Rijk niet over de brug komt staan we letterlijk met de rug tegen de muur’’, waarschuwt wethouder financiën Joke Kruit.
  Genoemd tekort blijkt uit de eerste tussentijdse rapportage en de kadernota die het college van B en W presenteert. De Schager gemeenteraad krijgt op 25 juni de kans om daarop inhoudelijk te reageren.
  Wethouder Kruit over de oorzaak van de te verwachten rode cijfers die opdoemen: ,,Onze voorspelling bij de jaarrekening lijkt helaas uit te komen. Op het gebied van de Wmo en Jeugdzorg geven we aanzienlijk meer uit dan begroot. Het gaat hier om een bedrag van anderhalf miljoen euro. Als het Rijk dit niet compenseert, komen we de komende jaren flink te kort. Hierin staan we niet alleen in Schagen; praktisch alle andere gemeenten in ons land hebben hier ook mee te maken.’’
  Schagen ziet de zorgvraag binnen de Jeugdzorg en de Wmo enorm toenemen. Kruit: ,,In aantal en qua complexiteit. Zo is begin 2019 het aantal cliënten/voorzieningen in de Wmo met 18% gestegen. In de jeugdzorg zelfs met ruim 42%! Stijgingen die we zonder extra budget en formatie niet kunnen opvangen.’’ Landelijk luiden signalen dat er voor de uitvoering van de jeugdzorg de komende jaren voor miljoenen euro’s aan extra middelen komen.
  Kruit: ,,Maar vanuit het Rijk is nog helemaal niets bevestigd. Ook is niet zeker of het Rijk de gemeenten tegemoet zal komen in meerkosten Wmo. Die komen dan dus voor eigen rekening.’’ Daarom vreest Kruit bezuinigingen op het gebied van samenleving en gezondheid. ,,Want uitgaande van 350 miljoen euro in vier jaar, die het Rijk landelijk extra wil besteden, is dat lang niet genoeg om de kostenstijgingen in het Sociaal Domein te kunnen opvangen.’’
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten