Turbines van 180 meter hoog gaan landschap Wieringermeer nu echt veranderen

Datum:
 • dinsdag 7 mei 2019
 • in
 • Categorie: , , ,

 • Hollands Kroon - De tekeningen waren al bekend, het aantal windturbines (99 stuks) en de hoogte van de molens (tiphoogte bijna 180 meter) ook.
  Mike Deutekom 7-5-2019

  Maar nu worden die plannen werkelijkheid. En wordt in de komende maanden duidelijk hoe de aanleg van het Windpark Wieringermeer het aangezicht van de polder gaat veranderen.
  Vattenfall (voorheen Nuon) bezit 82 van de 99 turbines in het Windpark. Het energiebedrijf heeft de afgelopen maanden de funderingen voor de molens laten aanleggen, net als de bekabeling die de door de wind opgewekte stroom naar het net moet vervoeren. Behalve een aantal metershoge ’sokkels’ was daarvan nog niet te veel te merken in de Wieringermeer.
  Dat wordt nu wel anders, zegt Ruben Lindenburg, de projectdirecteur van het windpark. ,,Met de komst van de eerste delen gaan we de volgende fase in. En komt er steeds meer te zien. Als het materiaal van de windmolens is aangekomen, zullen de eerste torendelen omhoog gehesen worden met speciale kranen. Daarna zal met een nog hogere kraan de gondel omhoog gaan waaraan de wieken komen. In de maanden mei en juni komen er meerdere van dit soort transporten naar het gebied.’’
  De eerste turbine is nu grotendeels op de plek van bestemming. Aan de Oostermiddenmeerweg zijn de torendelen en de wieken gisteren afgeladen van de vrachtwagen. De trailers met hun lading kwamen vanuit Moerdijk onder Rotterdam over de snelweg en de binnenwegen naar de polder.

  ECN

  De Nordex windturbines kunnen 3.6 megawatt leveren en worden de komende maanden gebouwd. Vattenfall verwacht in 2020 klaar te zijn met de aanleg. ECN plaatst de laatste 17 turbines in het Windpark.

  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Johann zei

  Honderdvijftig jaar geleden braken we de windmolens af om verzekerd te zijn van energie die altijd beschikbaar is. Nu gaan we weer 150 jaar terug in de tijd om energie centrales onrendabel te laten werken. En dat alles om een niet te bewijzen angst gedachte. Het kapitaal floreert op kosten van de belastingbetaler. Wanneer wordt Nederland eindelijk wakker!

  Een reactie posten