Groei Toerisme nadert nu grens

Datum:
 • maandag 6 mei 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Amsterdam - Actieve promotie in buitenland niet meer gewenst
  Paul Eldering en Mike Muller 6-5-2019


  Actieve Holland-promotie om toeristen naar Nederland te trekken is niet meer nodig. De toeristische trekpleisters raken immers overvol. Het Nederlands Bureau voor Toerisme zet voortaan in op spreiding van de toeristen, bestrijden van topdrukte en het voorkomen van overlast. Die ommezwaai staat in haar beleidsplan voor de komende vijf jaar.

   Dat de toeristengroei naar Nederland ook zonder werving doorgaat, tonen de jongste prognoses aan. Ondanks de rem op Holland-promotie verwacht het NBTC dat het aantal buitenlandse bezoekers dat meerdere dagen in Nederland verblijft, in tien jaar zal groeien van 19 naar 'ten minste' 29 miljoen. Daar komen in 2030 dan 31 miljoen Nederlandse vakantiegangers, zakenmensen en weekendjesweg-toeristen in eigen land bij plus 1,5 miljard daguitstapjes. ,,Er is een gezamenlijk actieplan nodig", vindt staatssecretaris Mona Keijzer.

  Subsidie 

  Het Nederlands Bureau voor Toerisme is in gesprek met het ministerie van Economische Zaken over nieuwe subsidie voor de komende vier jaar.

  Afgelopen periode bedroeg die circa 35 miljoen euro, aangevuld door een even groot budget vanuit bedrijfsleven en lagere overheden.

  Amsterdam is een sprekend voorbeeld van het nieuwe beleid.

  ,,Het gaat er ook bij ons alleen nog maar om de toeristen beter te spreiden en wantoestanden in het stadscentrum aan te pakken", zegt woordvoerster Janine Fluyt van Amsterdam & Partners, zoals de vroegere VVV en Amsterdam Marketing nu heet. ,,Aanprijzen hoeft echt niet meer,  toeristen weten ons massaal te vinden. Het interneteffect is enorm", ervaart ze.

  Daarom staan bijvoorbeeld het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum eind dit jaar niet meer op een belangrijke reisbeurs in Amerika. Zij moeten alle mogelijke moeite doen om de steeds langere rijen bezoekers in goede banen te leiden. Bewust afremmen van bezoekers is volgens de gemeente Amsterdam echter niet aan de orde.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten