Meer en meer zonnepanelen in Nederland, ook in Noord-Holland komen er steeds meer bij

Datum:
 • maandag 29 april 2019
 • in
 • Categorie:

 • AMSTERDAM Het aantal zonnepanelen in Nederland is flink toegenomen.
  Merlin Mulder 29-4-2019

   Volgens Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in 2018 zo’n 16 miljoen zonnepanelen, ruim 5 miljoen meer dan een jaar eerder.
  CBS zocht de groei niet uit door panelen te tellen, maar door naar het opgesteld vermogen van de panelen te kijken. Dat is gegroeid van 2900 megawatt in 2017 naar 4400 megawatt in 2018. Het opgesteld vermogen is het maximum hoeveelheid energie die een paneel kan opwekken. Van die extra 1500 megawatt aan zonne-energie kunnen zo’n 460.000 woningen een jaar lang elektriciteit krijgen, aldus CBS.

  Meer en meer zonnepanelen in Nederland, ook in Noord-Holland komen er steeds meer bij [video]
  © Data CBS Graphic Mieke van Zuijlen
  Volgens CBS is de toename van het aantal zonnepanelen (71 procent) vooral te zien bij bedrijven. Door de aanleg van zonneparken zijn er steeds meer bijgekomen. Telde Nederland in 2017 nog 22 zonneparken, in 2018 waren dat er al 65. Hier stond in ons land zo’n 2100 megawatt aan opgesteld vermogen.
  De meeste zonneparken zijn in het noorden te vinden, maar de zonneparken in Noord-Holland wekken de meeste zonne-energie op. Onder meer in de Noordkop en het noorden van West-Friesland staat tussen de 5 en 30 megawatt aan panelen in zonneparken.
  En in de omgeving van Haarlemmermeer staat tussen de 15 en 30 megawatt aan opgesteld vermogen in zonneparken. Hier zijn ook zonneparken bijgekomen, zoals in de buurt van Schiphol.

  Woningen

  Ook al komen er smeer zonneparken bij, de meeste zonne-energie wordt nog steeds door huishoudens opgewekt. Op daken stond in 2018 zo’n 2300 megawatt aan panelen opgesteld. Een jaar eerder was dat nog 1680 megawatt. In dichtbevolkte gebieden is de meeste groei te zien.
  Zo kwamen er in Alkmaar, Amsterdam en Haarlemmermeer meer panelen bij. Maar ook in het noorden van Noord-Holland steeg het aantal panelen bij. In Zuid-Holland is een uitschieter bij Alphen aan den Rijn te zien. Texel blijft wat achter in die groei, evenals de regio Waterland.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten