Inspraak in Alkmaar is straks niet meer voor spek en bonen

Datum:
  • woensdag 10 april 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Alkmaar - Inspraak moet niet langer voor spek en bonen zijn. Alkmaar zet burger-inspraak of het zogenoemde ‘participatie’ bij bouwprocedures op z’n kop.


    Donny Schijven 10-4-2019

    ,,Het is een hele stevige stap, we draaien het helemaal om. Het is een cultuuromslag’’, zegt wethouder Christian Braak van Alkmaar.
    De verandering rust vooral op twee ingrepen. De eerste is dat er inspraak is vanaf moment één. Dat wil zeggen zodra een initiatiefnemer, particulier, gemeente of projectontwikkelaar, met een bouwplan komt dat de omgeving direct betrokken moét worden.
    ,,Nu mag een buurtbewoner vaak pas iets van een plan vinden als dat al afgetimmerd is. Dat geeft niet het idee dat hij een bijdrage kan leveren’’, constateert de wethouder.
    Er geldt straks een stappenplan van initiatief, omgevingsanalyse, participatieadvies, plan, verslag naar evaluatie. De inspraak begint al bij het initiatief. ,,Zelfs voor een tekening er is, is er al inspraak.’’
    De tweede grote ingreep is de inzet van technologie in de vorm van een app. Zo moeten inwoners constant op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen in de wijk via de telefoon.

    Omgevingswet

    Het plan komt niet uit de lucht vallen. Alkmaar anticipeert op de Omgevingswet die vanaf 2021 gaat gelden. Die wet legt de verantwoordelijkheid bij ruimtelijke initiatieven neer bij de initiatiefnemer. Die wordt geacht actief de buurt te benaderen.
    Ook heeft Alkmaar een recente geschiedenis van niet al te succesvolle participatiepogingen. De wethouder zei zelf ’het moet anders’ als afgelopen zomer toen bouwplannen bij de Trefpuntkerk en in de Rijp in een week tijd terug naar de tekentafel moesten. Buurtbewoners vonden dat ze niet goed geïnformeerd waren.
    De participatie kon niet slechter, vindt Arie Epskamp van SPA. Hij vergelijkt het beleid met een limbodansende muis. De lat ligt laag, bedoelt-ie.
    Ook was er een Rekenkamercommissieoordeel. Die stelde dat de politiek zich te veel met details bezighoudt.
    Paul Simpelaar van ChristenUnie vraagt zich af participatie een ’inspannings- of resultaatverplichting’ is. ,,Participatie is niet automatisch consensus. Honderd procent haal je nooit. Een ondergrens invoeren heeft ook een ongewenst effect. Dat loont passiviteit.’’
    Volgens Braak gaat het om inzicht. ,,Een honderd procent score halen, zal nooit lukken. Het gaat hem erom dat alle afwegingen zichtbaar worden en vastgelegd worden.’’
    Fractievoorzitter David Rubio Borrajo van de PvdA vraagt zich af het gevolg niet een enorme bureaucratische rompslomp is. ’Is een lang participatietraject wenselijk bij het vervangen van een dakkapel?’ Braak: ,,Hoe groter de impact, hoe meer participatie.’’
    De wethouder hoopt krap na de zomer een verdere uitwerking te hebben. Daarna gaat hij aan de slag met een drietal proeven. Waaronder een in het buitengebied en een gemeentelijk project. ,,We zijn aan het pionieren.’’
    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten