Uitkeringsplan EU zet kwaad bloed: besluit uitgesteld

Datum:
 • woensdag 27 maart 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • De verontwaardiging klinkt steeds luider over besluiten waartegen in Nederland hevig verzet is, maar die toch ‘gewoon’ worden doorgevoerd in de Europese Unie (EU).

  Matthijs van Schie  27-3-2019


  Het meest recente voorbeeld is het plan om het meenemen van een werkloosheidsuitkering naar een ander land makkelijker te maken. Door de vele bezwaren stellen de lidstaten het besluit nu uit. Gisteravond leek het massale Nederlandse verzet nog zinloos.
  Een besluit over nieuwe EU-regels die het makkelijker maken om een werkloosheidsuitkering mee te nemen bij het verlaten van een land, is uitgesteld, meldt persbureau ANP woensdagmiddag. De Roemeense EU-voorzitter heeft een werkgroep ingesteld die de vragen en zorgen van lidstaten, waaronder Nederland, gaat behandelen. Waarschijnlijk gaan de EU-lidstaten vrijdag opnieuw in discussie over de plannen. De voltallige Tweede Kamer is tegen het plan, maar volgens verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken) is verzet tegen de regeling tevergeefs.
  Praat mee over de Stelling van de Dag: ‘Nederland moet alsnog noodremprocedure beginnen’
  Nederland gaat ondanks wensen van PVV en SP geen Europese noodremprocedure beginnen om de Brusselse plannen te blokkeren, schreef minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem is de noodrem een te zwaar middel, omdat het tot ‘te veel onbegrip’ in de Europese Unie zou leiden en de Nederlandse belangen zou schaden. Wel gaat Nederland net als Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, België en Luxemburg tegen het voorstel stemmen, aldus Koolmees. De minister gaat ook in gesprek met landen als Polen en Bulgarije om te pleiten voor betere controle op fraude met de uitkeringen.

  Koolmees en coalitiepartijen: noodremprocedure te zwaar middel

  De Nederlandse tegenstem zou vermoedelijk tevergeefs zijn: een blok van voornamelijk zuidelijke en oostelijke lidstaten onder aanvoering van Frankrijk is hartstochtelijk voorstander. De nieuwe regel houdt in dat bijvoorbeeld Poolse werknemers het recht hebben om zes in plaats van drie maanden lang een Nederlandse WW-uitkering te krijgen in hun thuisland. De export van de uitkeringen kost Nederland mogelijk 32 miljoen euro per jaar, op een totaal WW-budget van 3,6 miljard. Dat is niet genoeg om een zwaar middel als de noodremprocedure in te zetten, vindt de minister.

  Uitkeringsfraude door Polen zet kwaad bloed

  De woede wordt mede ingegeven door onthullingen van Nieuwsuur: enkele duizenden Poolse arbeidsmigranten maken misbruik van de Nederlandse WW-uitkeringen via een Europese regeling, die momenteel dus toestaat dat de ‘export-WW’ drie maanden lang kan worden gebruikt in een andere EU-lidstaat. Daarbij komt dat vorig jaar ook al bleek dat duizenden Polen frauderen met de uitkeringen door zich op Nederlandse adressen in te schrijven zonder daar daadwerkelijk te wonen.
  Lees dit commentaar van Fleuriëtte van de Velde over uitkeringsfraude Niet alleen Polen: Nederlanders kunnen er ook wat van
  Voor D66-fractievoorzitter Rob Jetten– die in de verkiezingscampagne de afgelopen maanden voortdurend pleitte voor ‘meer Europa’ – waren de misstanden overigens geen obstakel om ervoor te pleiten nog eens 50.000 Poolse arbeidsmigranten naar Nederland te halen. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van coalitiegenoot ChristenUnie zei in november juist tegen Elsevier Weekblad dat hij arbeidsmigratie van Polen en andere Oost-Europeanen naar Nederland beschouwt als ‘potentieel giftig’.

  Brussel lag al dwars bij pulsvisserij en gentechnologie CRISPR-Cas

  De versoepelde wetgeving rond de WW-uitkeringen, waarvan vooral Polen lijken te gaan profiteren, zou niet het eerste recente voorbeeld zijn van plannen waarvoor Nederland niet warm loopt, maar die in de Europese Unie toch worden doorgedrukt.
  Dat blijkt onder meer op het gebied van innovatie. Zo stemden de EU-lidstaten eind vorige maand in met een totaalverbod op pulsvisserij vanaf 1 juli 2021, terwijl de Tweede Kamer begin deze maand in meerderheid instemde met moties van onder anderen Thierry Baudet (FVD) om de pulsvisserij toch legaal te houden. Het Europees Parlement moet nog wel zijn goedkeuring geven aan het verbod, waarvoor de campagne werd aangezwengeld door een Franse milieuclub. Waarschijnlijk zal het Europees Parlement volgende maand in meerderheid met het verbod instemmen.
  Correspondent Jelte Wiersma: Onvrije EU-markt schaadt innovatie en economie
  Ook het gebruik van de gentechnologie CRISPR-Cas, in trek bij innovatieve Nederlandse landbouwbedrijven, is door Europees beleid grote beperkingen opgelegd. In augustus oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de moderne techniek voor het veredelen van planten valt onder het EU-verbod op genetische modificatie van planten en dieren. Net als bij de pulsvisserij voerde een milieuorganisatie – in dit geval Greenpeace – succesvol campagne om de vermeende schadelijke gevolgen van de innovatieve techniek voor het milieu te benadrukken.
  Gisteren stemde een meerderheid van het Europees Parlement bovendien in met de nieuwe wet die het auteursrecht moet aanpassen aan het digitale tijdperk, ondanks grote weerstand vanuit Nederland. PvdA, VVD, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren waren tegen de omstreden wet, die ervoor zorgt dat internetplatforms als YouTube en Facebook aansprakelijk worden voor auteursrechtelijk materiaal dat gebruikers uploaden. Alleen CDA, onderdeel van de Europese Volkspartij (EVP) die het initiatief nam voor aanpassing van de auteursrechtwet, stemde vóór. SP onthield zich van stemming.

  Tegenstanders auteursrechtwet: ‘Europese verkiezingen wél relevant!’

  Voorstanders willen artiesten, kunstenaars en tekstschrijvers beter beschermen tegen vermeende copyrightschending, tegenstanders vrezen dat het ‘uploadfilter’ gaat zorgen voor inperking van de vrijheid van meningsuiting op internet. Op Twitter is de kritiek op het aangenomen wetsvoorstel groot. Zo spreekt Bits of Freedom, een stichting die opkomt voor ‘digitale burgerrechten’, van ‘een enorme aanslag op het publieke debat’. De stichting roept haar volgers op naar de stembus te gaan tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat doet ook europarlementariër Sophie in ’t Veld van D66. ‘Europese verkiezingen zijn wél relevant. Laat je horen!’ schrijft zij over de stemming.
  Volgens recente peilingen wordt bij de Europese verkiezingen (23 tot 26 mei) de EVP – de grootste fractie van het Parlement, die in grote meerderheid vóór de nieuwe auteursrechtwet stemde – opnieuw de grootste. De partij die de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker levert, hoopt met de Duitser Manfred Weber ook de nieuwe voorzitter te leveren. Met Frans Timmermans(PvdA, Europese Socialisten & Democraten) en Bas Eickhout (GroenLinks, Europese Groenen) heeft hij twee Nederlandse uitdagers.
  Elsevier


  4 reacties :

  Dekker zei

  Eigenlijk moeten we niet zeuren want volgens onze regering is het (voor wat die onderzoeken tegenwoordig nog waard zijn). D'66 en zeker Sophie in 't Veld, de dame die roeptoederde dat er zeker geen IS strijders met de migranten mee kwamen, is niet meer serieus te nemen. Nederlanders moet hun WW uitkering opbouwen, Polen en andere Oosteuropeanen hoeven dat niet, ze kunnen de boel belazeren en in hun eigen land van de Nederlandse uitkering genieten, geen EU haan die er naar kraait.

  Anoniem zei

  Nexit, en anders de EU ontmantelen naar EEG model uitsluitend betrekking hebbend op handelszaken. De EU is mede oorzaak waarom Nederland de laatste 30 jaar is afgebroken naar een zeer bedenkelijk niveau die alleen de belangen van banken en multinationals en de kliek die daar om heen hangt.

  Anoniem zei

  Nederlanders moeten hun WW uitkering opbouwen, en mochten absoluut niets bijverdienen om hun gezin draaiende te houden.
  In de voormalige gemeente Niedorp werd een Sociaal Rechercheur aangesteld om die zgn. uitkeringstrekkers het leven zo zuur mogelijk te maken.
  De tijden zijn veranderd Polen en andere Oost-Europeanen hoeven dat niet, ze kunnen en mogen in hun eigen land lekker van de Nederlandse uitkering genieten. De omgekeerde wereld, het moet niet erger worden door al die EU regels wat zoiets mogelijk maakt.

  P. Dijkstra zei

  Ik word kotsmisselijk van de EU en de dictators die ons land naar de verdommenis helpen. Om Rutte aan een vorstelijk baantje te helpen moeten de Nederlanders bloeden.
  Kijk naar wat er nu in Engeland gebeurt, het is klinkklare chantage van Brussel. Ieder Europees land kan toetreden tot de EU maar als een land uit de EU wil wordt het behandeld als een paria. Waarom niet terug naar de EEG, die functioneerde prima.

  Een reactie posten