Steeds meer duurzame energie

Datum:
 • woensdag 20 maart 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Energie opwekken via nieuwe duurzame bronnen neemt toe. De zon als bron voor het opwekken van energie is hierin de grootste stijger. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.
  Jolande Bras 20-3-2019
  In 2017 werd er nog 13 procent van alle opgewekte energie in Nederland opgewekt via de zon, maar in 2018 steeg het percentage naar 18 procent. De stijging is vooral goed te zien als de cijfers naast die van 2012 worden gelegd. Toen werd er nog maar 0,9 miljard kilowattuur energie opgewekt via de zon. Afgelopen jaar is dit aantal gestegen naar 3,2 miljard. Een reden van deze flinke stijging is dat de zonnepanelen tegenwoordig meer energie kunnen opslaan en verwerken. Hierdoor worden er steeds grotere installaties gebouwd. Bijvoorbeeld op daken van gebouwen en op zonneweiden. Daarnaast zijn ook de kleinere installaties op daken van woningen verbeterd.

  Mest

  Naast zonne-energie is het aandeel van windenergie, biomassa en energie uit de kracht van water gestegen. Biomassa is het halen van energie uit het verbranden van organische materialen zoals hout of mest. Of dit nu zo duurzaam is, is een veelgestelde vraag. Bij de verbranding komen ook chemische stoffen vrij. Tot dit antwoord bekend is, valt biomassa nog onder duurzame energie.

  Staken

  Windenergie is nu nog de grootste duurzame energiebron, maar door het staken van de bouw van grotere windmolenparken de afgelopen jaren, stijgt het aandeel niet meer zoals in de beginjaren.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten