Tegengas – Eerste échte Nederlandse klimaatsceptische instelling is een feit!

Datum:
 • maandag 11 februari 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Hoewel de naam niet Nederlands is, de stichting heet namelijk Climate Intelligence Foundation, is het wel de eerste échte Nederlandse instelling die als ‘klimaatsceptisch’ kan worden beschouwd! Oprichter is Delftse emeritus hoogleraar Guus Berkhout. Via de Volkskrant.
  Particuliere financiers uit binnen- en buitenland leveren steun aan de stichting. Zij vinden, net als Berkhout, dat er teveel wordt ingezet op het tegengaan van CO2. Berkhout meent dat nog helemaal niet vaststaat dat CO2 de hoofdoorzaak is van de opwarming van de aarde.
  Berkhout is echter niet van plan om te polariseren. Hij ontwijkt dan ook de term ‘klimaatsceptisch’ en vindt het simpelweg van belang dat er een degelijke autoriteit in het leven wordt geroepen naast instanties als het IPCC. Zijn instelling moet dus eerder worden beschouwd als een instelling die de klimaatonderzoeken en -conclusies eens even goed tegen het licht houdt. Ze nemen dus niet vooraf echt een standpunt in, waardoor ‘klimaatsceptisch’ dus eigenlijk wel een dekkende term is, maar niet met de negatieve lading die het afgelopen jaren heeft gekregen.
  Berkhout loopt natuurlijk het risico om met zijn instelling te worden gezien als een spreekbuis voor vervuilende bedrijven en invloedrijke individuen die een ‘anti-klimaatonderzoek’ gaan financieren. Zou goed kunnen! Aan hem de taak dat te voorkomen. Hij komt hiermee namelijk in het vaarwater van een grote groep mensen die eerder lid lijken te zijn van een klimaat-religie dan van een groep rigoureuze wetenschappers.
  Het lijkt mij dat hij direct grote sprongen wil maken, omdat hij CO2 onder de loep wil nemen. Hij zou er dan ook goed aan doen om die ’97 procent consensus’ net zo kritisch te bekijken. Wie weet komt hij met goed onderbouwde conclusies en sluit hij zich er gewoon bij aan, dat zet de pro-klimaatbeleid groepen kracht bij. Wellicht valt hem het een en ander op aan de vele onderzoeken en conclusies waardoor er een beter beeld ontstaat van wat er nu écht aan de hand is omtrent dit onderwerp. Zolang het eerlijk en duidelijk verloopt, lijkt het alleen maar winst te kunnen geven voor de maatschappij.
  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten