’Nee’ provincie tegen bouw Schagerbrug: bollencontratiegebied mag niet kleiner

Datum:
 • woensdag 13 februari 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Schagen - De provincie is pertinent tegen het verkleinen van het bollenconcentratiegebied tussen Schagen en Den Helder. Deze beschermende status maakt het plan Buitenvaert in Schagerbrug onmogelijk. ’Haarlem’ ziet de beoogde bouw van veertig woningen langs de Schagerweg als versnippering van het bollengebied.
  Gedeputeerde Staten noemen behoud van dit aangesloten gebied tussen de beide steden als één geheel ’economisch van groot belang voor Noord-Holland’. Dit blijkt uit een brief aan de gemeente Schagen. Die ligt stevig in de clinch met de provincie over Buitenvaert.
  Voor wethouder Jelle Beemsterboer (CDA) weegt het belang van woningbouw zwaarder. Al tien jaar wordt gesproken over Buitenvaert. Het college van b en w wil het bestemmingsplan aanpassen om ontwikkelaar UPS te laten bouwen. Daar beslist de raad dinsdag over.

  Weerzijden Grote Sloot

  De bouwlocatie is ook officieel ’weidevogelland’. Deze beperking vinden B en W onterecht. De provincie vreest dat nieuwbouw juist ook weidevogels in de omgeving stoort. Alle gronden aan weerszijden van de gehele Grote Sloot heeft de provincie in 2010 aangewezen als vogelland.
  Over het belang van een groot bollenconcentratiegebied vindt GS verder: ’Ondernemers kunnen elkaar versterken. Investeringen blijven dan betaalbaar om percelen geschikt te maken en te houden qua infrastructuur en waterhuishouding. Bij voortgaande economische groei kan dat belangrijk worden voor percelen in het gebied waar nu nog geen bollen worden geteeld’.
  GS verwijst Schagen naar andere locaties. Volgens Beemsterboer zijn die er niet op korte termijn in het dorp.

  Rechter

  Als de provincie blijft weigeren, stapt de gemeente naar de rechter. PvdA en D66 hebben daarover al kritische raadsvragen gesteld.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten