’Geen grote parken met zonnepanelen in gemeente Schagen’

Datum:
 • woensdag 6 februari 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Schagen - In de gemeente Schagen komen geen grootschalige zonneparken, als het aan burgemeester en wethouders ligt.
  Marten Visser 6-2-2019

  Zonnepanelen kunnen alleen rond agrarische gebouwen komen, hele weilanden vol zetten met panelen is er niet bij.
  Dat staat in het nieuwe ’beleid voor zonneparken’. De gemeenteraad moet dit beleid op dinsdag 19 februari vaststellen. Burgemeester en wethouders denken met de spelregels zoveel mogelijk partijen tevreden te stellen.
  De nieuwe richtlijnen zijn opgesteld na bijeenkomsten waarbij onder meer inwoners, ondernemers en natuurorganisaties hun zegje konden doen. Ook Schagen ontkomt niet aan het opwekken van duurzame energie, zegt wethouder Hans Heddes.
  En dat zal deels via zonneparken op de grond moeten gaan. ,,Alleen alle daken vol leggen met panelen is niet voldoende om genoeg duurzame energie op te wekken voor de gemeente.’’
  Verschillende bedrijven staan in de startblokken om in de gemeente zonneparken te beginnen. Die zullen dan zaken moeten doen met agrariërs, aldus Heddes.
  Het beleid geldt voor mensen die parken met zestig panelen of meer willen maken. Schagen werkt aan een interactieve kaart, die op de website zal verschijnen.
  Door daarop te klikken kunnen mensen zien wat er in hun omgeving mogelijk is. In bepaalde gebieden, zoals natuurterrein, is vrijwel niks toegestaan, op andere plekken kan iets meer.
  Heddes: ,,We staan voor een grote opgave in Noord-Holland Noord. Met zonnepanelen alleen gaan we het niet redden, we ontkomen er niet aan om ook meer windmolens te plaatsen.’’

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten