Zonnevelden: Schagen duikt zonder zwemdiploma

Datum:
 • maandag 28 januari 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • De hele discussie over zonnevelden in Schagen gaat niet meer over de vraag of we grootschalige zonnevelden willen, maar hoe we ze willen.
  Gastschrijver

  Henno Dasselaar
  Stichting Kritisch Platform
  Ontwikkeling Zijpe

  De hele discussie over zonnevelden in Schagen gaat niet meer over de vraag of we grootschalige zonnevelden willen, maar hoe we ze willen. Dat bleek zaterdag op een discussie over grootschalige zonnevelden in de gemeente Schagen, de laatste van drie gemeentelijke bijeenkomsten. Wij vragen ons af of inwoners zich realiseren wat hier in onze gemeente kan gebeuren. Zaterdag heeft een groep van circa 65 belanghebbenden besproken hoe de zonnevelden eruit moeten zien. Helaas was het aantal burgers ver in de minderheid.

  Aan het eind van de bijeenkomst was de gezamenlijke conclusie dat er aandacht moet zijn voor twee zaken: het moet passen in het landschap en voor inwoners van Schagen moet het mogelijk zijn in de nieuwe zonnevelden te participeren. Ook werd duidelijk dat grote bedrijven moeten worden buitengesloten en vooral lokale initiatieven voorrang moeten krijgen. Mooie gedachten.
  Maar wij hebben kritiek op de gang van zaken. Wat ons het meest verbaast is dat de deelnemers voornamelijk direct belanghebbenden zijn die graag aan de slag willen met grootschalige zonnevelden. Burgers waren er nauwelijks.

  De gemeente wil een breed gedragen basis voor nieuw beleid. Maar dan moet je veel
  meer de burgers laten meedenken. Over de werkelijke kosten voor de burgers, het feitelijke nut van zonnevelden, de effectiviteit in het terugdringen van CO2, het moeizaam inpassen in de elektriciteitsvoorziening is niet gesproken. ook niet over alternatieven zoals kernenergie. Die discussie missen wij.

  Voor het optuigen van zonneweides bestaat grote belangstelling, zoveel is duidelijk. Maar waarom moet Schagen voorop lopen. Waarom niet eerst afwachten? Waarom niet op een echt openbare manier hierover spreken met vooral alle burgers. Schagen wil graag in de top vijf van duurzaamste gemeenten staan. Waarom in het diepe springen terwijl je de zwemkunst onvoldoende beheerst?

  In meerdere provincies blijkt dat het elektriciteitsnetwerk onvoldoende is ingericht voor grootschalige zonnevelden. Hoe zit dat hier? Na het debacle met windenergie, en eerdere overmoedige aanvragen voor zonneweides wil Schagen toch voor de muziek uitlopen. Omdat windenergie op land het in Schagen niet gaat worden, dan maar het open landschap vol bouwen met zonnevelden?

  Volgens Nuon zijn alleen zeer grote zonnevelden tot honderd hectare rendabel. Wat de impact van dit soort grootschalige zonnevelden zal zijn, daarvan heeft de gemiddelde burger geen idee, vermoeden wij.

  Waren de deelnemers vooral initiatiefnemers of andere belanghebbenden, nu gaan de
  ontwikkelaars van zonneweides bakken met geld verdienen aan subsidies. Betaald door burgers uit de opslag van de energierekening. En deze burgers zitten ondervertegenwoordigd aan tafel. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

  Wij kiezen voor zonnepanelen eerst op daken en dan kleinschalig op een industrieterrein of op het bouwvak van een boerenerf. Met werkelijke voordelen voor de omwonende burgers.


  Noordhollands Dagblad 19-1-2019

  0 reacties :

  Een reactie posten