Verzet van gemeente Schagen tegen gaswinning

Datum:
 • vrijdag 11 januari 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Schagen verzet zich tegen gaswinning. De gemeente protesteert bij Economische Zaken tegen voorgenomen boringen van Tulip Oil en PA Rescources.
  Ed Dekker 11-1-2018
  Kees Hoogesteger uit Oudesluis maakt ook bezwaar tegen de vergunningaanvraag van de maatschappijen. Hij wist eerder te voorkomen dat Vermilion de productie van het gasveld Slootdorp verdubbelde.
  Tulip Oil en PA Rescources willen gas winnen in het Schager veld. Dit gebied is een fors deel van de Noordkop. Het college van Schagen ziet niets in het plan. ,,Waarom is dit nodig?”, stelt burgemeester Marjan van Kampen.
  Zij wijst op de komende kostbare verplichting van ’Den Haag’ om gasloos te wonen. ,,Hoe kunnen wij dan nieuwe boringen verkopen aan onze burgers?”

  ’Schizofreen beleid’

  Milieudefensie spreekt van ’schizofreen beleid’. ,,De angst voor Groninger toestanden groeit, ook in Noord-Holland. Met de energietransitie vraagt de overheid grote offers van de burger. Dan moet je dus sowieso geen nieuwe, kleinere gasvelden in productie nemen”, zegt Evert Hassink. Milieudefensie is nauw betrokken bij de landelijke beweging Tegengas.
  Al 104 panden in Groningen zijn gesloopt vanwege de gaswinning. Liefst 17.500 schadeclaims na aardbevingen in deze provincie wachten op behandeling.

  Grote risico’s

  Voor het Schager veld gaat het om verlenging tot in 2022 van de opsporingsvergunning. Deze vergunning komt uit 2009. ,,Die mag niet klakkeloos worden verlengd”, aldus Kees Hoogesteger. ,,Er is nu veel meer bekend over de grote risico’s van gaswinning.”

  Noordhollans Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten