Schagen naar rechter voor bouw in Schagerbrug na ’nee’ provincie

Datum:
 • dinsdag 29 januari 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Schagen - De provincie Noord-Holland wijst financiële compensatie voor nieuwbouw in Schagerbrug af.
  Ed Dekker 29-1-2019

  B en W van Schagen stappen daarom naar de rechter. De gemeente noemt uitbreiding met veertig woningen ’hard nodig’. In meerderheid steunt de raad de opvallende stap van het college.
  Alleen PvdA, D66 en SP wijzen deze bijzondere juridische procedure - de ene overheid strijdt tegen de andere - af. Deze fracties vinden dat het college van burgemeester en wethouders andere locaties in of direct rond het dorp moet kiezen.
  Dit bleek dinsdagavond in een raadsvergadering. De provincie wil geen gebruik maken van een compensatieregeling voor Buitenvaert. Over dit plan aan de noordwestzijde van Schagerbrug wordt al jaren gesproken.

  Weidevogels

  ’Haarlem’ staat nieuwbouw hier niet toe. Het perceel van bijna drie hectare kreeg bijna tien jaar geleden het provinciale stempel van weidevogelgebied. Ook ziet de provincie de locatie onderdeel van het bollenconcentratiegebied.
  Gedeputeerde Joke Geldhof (D66) wil niet tornen aan beide predicaten. Ook niet na het aanbod van Schagen van 44.000 euro als compensatie. Hiermee zou de provincie elders een gebied kunnen creëren voor weidevogels. Als alternatief voor geld bood de gemeente elders ruim 5,5 hectare land aan, maar ook daar wil Geldhof niets van weten.

  Overdreven

  ,,Ons rest niets anders dan naar de rechter te gaan”, stelde wethouder Jelle Beemsterboer (CDA) van ruimtelijke ordening. Hij noemt de beschermende status voor weidevogels ’sterk overdreven’. ,,En bollen worden al jaren niet meer geteeld op deze plek.”
  Jan Schrijver (PvdA) en Frans Jansen (D66) gaven het meeste tegengas. Schrijver: ,,Zo’n strijd moet je niet willen.” Jansen: ,,De provincie staat in haar recht.” Zij wezen op alternatieve, kleinere locaties, zoals een vroeger voetbalveld. Voor Beemsterboer komen dergelijke plekken later aan bod. ,,Nu weegt snelheid het zwaarste.”
  Buitenvaert is een plan van projectontwikkelaar UPS.
  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten