Rechtbank: Gemeente Den Helder handelde onrechtmatig jegens kunstenaar Rob Scholte (update)

Datum:
 • woensdag 23 januari 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Helder - De gemeente Den Helder heeft onrechtmatig gehandeld door de onderhandelingen met Rob Scholte over de aankoop van het voormalig postkantoor in Den Helder af te breken.
  Delano Weltevreden 23-1-2019
  Dat zegt de civiele rechter in Alkmaar. Een bevel om de onderhandelingen voort te zetten, zoals Scholte had gevraagd, heeft de rechtbank echter niet gegeven. Dat is niet mogelijk, omdat het pand al is verkocht en geleverd aan de firma A. Tuin BV.
  Scholte en zijn advocaat Benno Friedberg hebben steeds gezegd dat er overeenstemming was over de verkoop van het pand. Dat acht de rechter niet bewezen. Voor een koopovereenkomst is nodig dat er overeenstemming is over de hoofdzaken van de koop zoals de prijs. Gedurende de onderhandelingen is er geen moment geweest waarop partijen het eens zijn geweest over de hoofdzaken. Rob Scholte en de gemeente hebben nooit een voorstel van elkaar aanvaard, zegt de rechter.
  Ook volgt de rechtbank Rob Scholte niet in zijn stelling dat de openbare verkoopprocedure niet volgens de regels is verlopen en dat het pand daarom niet aan een ander mocht worden verkocht.
  De rechtbank vindt wel dat de gemeente de onderhandelingen met Rob Scholte over de koop van het pand eind november 2017 onrechtmatig heeft afgebroken. Bij dat oordeel heeft de rechtbank rekening gehouden met het hele verloop van de onderhandelingen tussen Rob Scholte en de gemeente. Bij deze onderhandelingen hebben Scholte en de gemeente zich ingespannen elkaar te naderen. Zij zijn elkaar uiteindelijk dicht genaderd. Van de kant van de gemeente is daarbij nooit een definitief ’nee’ gekomen op de voorstellen van Scholte. Wel heeft de gemeente herhaaldelijk, ook richting Scholte, de intentie uitgesproken het pand aan hem te willen verkopen. En Scholte heeft de gemeente nog uitdrukkelijk verzocht om door te onderhandelen op een moment waarop er een bod en een tegenbod lag. Tot slot is van belang dat waar de bereidheid tot verder onderhandelen met Scholte eind november 2017 ontbrak, deze bereidheid er later met de uiteindelijke koper wel is geweest.
  Reactie gemeente Den Helder
  Wethouder Michiel Wouters: ,,Het college betreurt het dat er diverse malen de gang naar de rechter is gemaakt. In de komende tijd zullen we het vonnis bestuderen om te kijken wat de eventuele vervolgstappen van de gemeente zijn.”
  Intussen werkt Tuin aan de ontwikkeling van het postkantoor. De gemeente meldt dat de firma Tuin inmiddels een aantal concepten heeft gepresenteerd in de commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK). Ook is de gemeente al gestart met de voorbereidingen voor de asbestsanerings-werkzaamheden. ,,Met als doel dat ook dit gebouw in het stadshart opgeknapt wordt.’’
  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Anoniem zei

  Dat zal alleen al op dit onderdeel een flinke schadeclaim opleveren richting de gemeente Den Helder. De inwoners van Den Helder mogen de last weer dragen via belastingen, en de armsten worden nog verder gekort op hun mogelijkheden. Bananen koninkrijk aan het Marsdiep....

  Anoniem zei

  Gefeliciteerd Rob.

  De gemeente Den Helder kun je vergelijken met Beiroet. ALLES is er stuk. Deze stad oogt als een verlaten gebied. De enige mensen die hier komen staan in de rij voor de boot naar Texel. Deze stad heeft aan toeristen NIETS te bieden. Het ENIGE mooie van deze stad was EEN MUSEUM op het einde van het spoorlijntje. Een toegankelijk museum van Rob Scholte. Het enige waar we nu op wachten is de dood van Rob zodat de gemeente Den Helder mooie sier kan maken met het feit dat hij hier heeft gezeten. Den Helder is af! Den Helder is altijd al AF geweest. Het enige dat ze hebben is Willemsoord dat vol zit met horeca; nou daar hebben we geen behoefte aan. Moet je zien wat voor schroot er in de haven ligt als je Den Helder na de brug binnenkomt; niet te geloven wat een armoede.
  Mensen zoals Rob Scholte moeten we meer eren. Gelukkig heb ik 2 stukken in huis hangen van Rob.

  Maar de (r)overheid heeft zogenaamd gewonnen!?....................

  Een reactie posten