’Zonnepark op grond gemeente Den Helder is slecht idee’

Datum:
 • maandag 26 november 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Helder - Als dure gemeentelijke grond wordt verhuurd voor zonneweides, komt Den Helder later mogelijk in de knel met ruimte voor bedrijven of woningen.
  Delano Weltevreden 26-11-2018

  Dat vindt vastgoedondernemer Huib Broeke. De gemeente is het niet met hem eens.
  Bedrijvenpark De Dogger wacht al sinds 2013 op ondernemers die daar hun bedrijf willen neerzetten, al dan niet met woonruimte. Hoewel er volgens de gemeente enkele gegadigden waren, staat er nog geen enkel bedrijf.
  Broeke, die zo’n vijfduizend vierkante meter grond heeft tegenover asielzoekerscentrum Doggershoek, denkt dat de gemeente enkele cruciale fouten heeft gemaakt.
  ,,Het concept van wonen en werken op een bedrijventerrein slaat niet aan in Den Helder. Bovendien zijn de grondprijzen in Den Helder te hoog. Ondernemers die een bedrijf willen beginnen, schrikken van de prijzen. Zij wijken dan uit naar een andere gemeente in de regio. Daar zijn de prijzen een stuk lager.’’
  ShareNRG huurt naast azc Doggershoek voor vijftien jaar 3,3 hectare van de gemeente Den Helder. Op grond van de Noordwest Ziekenhuisgroep, in diezelfde omgeving, komt ook een zonneweide. ShareNRG begeleidt dat traject.
  Per hectare betaalt het bedrijf 3200 euro per jaar. ShareNRG heeft een optie om het terrein na afloop nog eens tien jaar te huren.
  Op Kooypunt wil Nuon een zonnepark van elf hectare bouwen. De contracten voor beide plekken zijn al getekend. De locaties worden voor 15 jaar verhuurd met een optie van nog eens tien jaar.
  Veel te lang, zegt Broeke. Hij vindt dat de gemeente zichzelf in de nesten werkt.
  Wethouder Michiel Wouters is het niet met Broeke eens: ,,Het zonnepark op Kooypunt valt onder verantwoordelijkheid van de haven. Voor het zonnepark op De Dogger zijn een collegebesluit en een raadsbesluit genomen. Raad en college staan dus positief in deze ontwikkeling. Er is nog voldoende grond beschikbaar binnen de gemeente Den Helder voor de ontwikkeling van bedrijven (havengebieden, bestaande bedrijventerreinen) en woningen (Julianadorp, binnenstedelijke locaties, Nieuw Den Helder).’’
  ,,Daarnaast wordt bedrijventerrein De Dogger niet volledig ingericht als zonnepark, maar blijft een deel beschikbaar als bedrijventerrein en hebben we de mogelijkheid om de overeenkomst voor het zonnepark eerder te ontbinden’’, zo vervolgt hij.
  ,,Zo blijft het mogelijk om flexibel in te spelen op de markt, maar met een compacter bedrijventerrein.’’

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Johann zei

  Gek zijn ze daar in Den Helder
  Grond verhuren voor 32 eurocent per éèn vierkante meter per jaar!
  Een volkstuintje kost meer.

  Anoniem zei

  Hoe meer zonnepanelen en windmolens des te meer we voor de energie moeten gaan betalen want zowel de windmolens als de panelen kosten de burgers miljarden aan subsidies.

  Een reactie posten