Naam wegenbouwer Ooms verdwijnt na ruim een eeuw

Datum:
 • maandag 26 november 2018
 • in
 • Categorie:
 • Scharwoude - Ooit werd in 1913 in Scharwoude de basis gelegd door metselbedrijf Ooms. 
  Leo Blank  26-11-2018


  Het zal voor veel weggebruikers wennen zijn. Na ruim honderd jaar verdwijnt de naam van wegenbouwer Ooms Scharwoude van de oranje-groene walsen en vrachtauto’s met oranje logo. Vanaf 1 januari 2019 
  et materieel de aanduiding Strukton Civiel.
  Daarmee wordt voor de buitenwacht zichtbaar wat achter de schermen al enkele jaren werkelijkheid is. Sinds 2012 valt het bedrijf in Scharwoude, voluit Ooms Construction bv, onder het nationaal opererende Strukton Civiel met als hoofdkantoor Utrecht.
  Dat het zeven jaar heeft geduurd voordat die overname ook naar buiten wordt uitgedragen, komt volgens Jan-Willem Roos (35), rayonmanager Noord-Holland, vooral door de naamsbekendheid en regionale verbondenheid van het familiebedrijf uit Scharwoude: ,,Ooms is een heel sterk merk in West-Nederland. We zijn groot geworden in de regio. De veranderingen zijn daarom heel geleidelijk doorgevoerd. We willen voorkomen dat deze wijziging negatieve gevolgen had voor ons marktaandeel.”

  Kleine letters

  De nieuwe naam is op het materieel langs de wegen in kleine letters al enige tijd te zien onder de kapitale merknaam Ooms Construction. In 2019 zullen de naamswijziging naar Strukton Civiel én de verandering naar de huiskleur wit-rood-paars op alle vrachtwagens, walsen en andere machines en voertuigen worden doorgevoerd.
  Het was een van de vorige directeuren, Jan-Dirk Ooms, die de onderneming in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw opstuwde in de vaart der volken. Op dit moment werkt er overigens geen enkele nazaat van de grondleggers meer in het bedrijf.
  Ooms mag dan vooral bekendheid genieten als wegenbouwer, de activiteiten strekken zich uit tot een veel groter werkterrein. Roos: ,,Watergangen, bruggen, rioleringen, duikers, leidingen en kabels.”
  In Scharwoude zetelt de grootste vestiging (honderd werknemers) van wat over ruim een maand officieel Strukton Civiel West heet. Samen met kantoren in Middelharnis en Utrect beslaat het werkgebied de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Met in totaal bijna vierhonderd medewerkers.
  Bestaande satellietvestigingen van het huidige Ooms Construction in Oudeschild (Texel), Purmerend (Baanstee), Schagen (haven) en Hoorn (Schelphoek) blijven onder de nieuwe naam gewoon doordraaien. Daar werken ook de regionale projectleiders, uitvoerders en werkvoorbereiders, zodat klanten een vast aanspreekpunt houden.
  Strukton Civiel wil regionaal verbonden blijven, maar door krachten te bundelen en als één grote onderneming naar buiten te treden kunnen ook complexe technische opdrachten worden uitgevoerd.
  ,,Die zijn voor één bedrijfsonderdeel soms gewoon niet te behappen”, aldus Jan-Willem Roos. Indien nodig worden personeel en materieel regelmatig uitgewisseld met andere regio’s in het land.
  Strukton Civiel kent een jaaromzet van ongeveer 500 miljoen euro. Ooms Construction tekent voor een aandeel van circa 85 miljoen.
  Strukton Civiel voert voor ongeveer zestig procent van de activiteiten infrastructurele werken uit in opdracht van waterschappen en overheden.
  De overige veertig procent van de omzet komt uit werkzaamheden voor andere bedrijven.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten