Raad Hollands Kroon wil meer werk op tijd af

Datum:
 • donderdag 1 november 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Natuurlijk, een positief resultaat van bijna anderhalf miljoen euro stemt tot tevredenheid.
  Mike Deutekom 1-11-2018


  Maar toch klinkt er een kritische noot door in de gemeenteraad van Hollands Kroon. De gemeente schuift teveel werk voor zich uit, zo vinden de meeste fracties.
  Dat bleek donderdagavond tijdens de bespreking van de tweede bestuursrapportage, de financiële tussenstand van de gemeente op dit moment. In de rapportage geeft het college van burgemeester en wethouders aan hoe de gemeente er voorstaat, waar het geld aan is besteed, wat er nog moet gebeuren en wat er niet is gelukt en wordt doorgeschoven naar een later tijdstip. Vooral dat laatste punt veroorzaakt zorgen bij de gemeenteraad.

  Rijksmonumenten

  Neem bijvoorbeeld de restauratie van twee rijksmonumenten in de gemeente. Het oude raadhuis van Barsingerhorn en de toren van de Hippolytuskerk in Hippolytushoef zouden dit jaar worden aangepakt. Dat gaat niet lukken, laat het college weten. Voorgesteld wordt om het daarvoor bestemde geld (bijna drieënhalve ton) in de algemene reserve te storten, en het er volgend jaar weer uit te halen als er wel met de restauratie wordt gestart.
  Op zich een oplossing, ware het niet dat het met meer projecten zo gebeurt. ,,Het vele doorschuiven van werk baart ons zorgen’’, zegt Enno Bijlstra namens de VVD. ,,Denk bijvoorbeeld aan de leegstaande schoolgebouwen in Nieuwe Niedorp en Oude Niedorp. Er is gebrek aan woningbouw en we kunnen daar zo aan de gang, zonder dat we de provincie of wie dan ook nodig hebben. Als de gemeente aangeeft wat ze daar graag ziet komen, dan kunnen de projectontwikkelaars aan de slag. Dat hoeft geen vijf jaar te duren.’’
  Ook bij Senioren Hollands Kroon valt de vertraging in het werk van de gemeente op. ,,Het bedrag dat we nu overhouden valt daardoor mogelijk lager uit dan verwacht, omdat zaken niet worden uitgevoerd. We moeten meer focussen op het uitvoeren van plannen. Door het doorschuiven valt een project vaak duurder uit, door stijging van materiaal- en loonkosten’’, geeft fractievoorzitter Jip Pankras aan.
  Volgens wethouder financiën Theo Groot (CDA) is het uitstel van de restauratie van de monumenten onder meer te wijten aan de mogelijke verkoop van het raadhuis in Barsingerhorn. ,,Maar gerestaureerd moet er worden.’’
  De wethouder denkt dat de komst van een ’dashboard’, waarmee college, raadsleden en ambtenaren continu de vinger aan de pols kunnen houden, straks verbetering gaat opleveren.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten