Helemaal geen kantoor is voor Microsoft tikkeltje te wild

Datum:
 • vrijdag 2 november 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • In plaats van het nieuwe werken  staat het  pand op Schiphol nu model voor 'het nieuwe samenwerken'.  Helemaal geen kantoor is voor Microsoft tikkeltje 

  te wild


  Bijna drie maanden lang leefden ze als nomaden, de duizend medewerkers van Microsoft Nederland. Ze werkten bij de klant, thuis of in flexibele ruimtes buiten de deur. Sinds deze week zijn ze dolblij dat ze niet voor eeuwig en altijd hun werk zonder eigen kantoor moeten doen.
  'We hebben er heel veel van geleerd', zegt René van Haaster, directeur enterprise solutions bij Microsoft Nederland over de afgelopen periode. 'Maar het maakt je zielsgelukkig om na zo veel weken je collega's weer te zien.'
  Directeur personeelszaken Rawan Shalhoub spreekt ook al van een leerzame periode, met ups en downs. 'We hebben de afgelopen maanden veel nieuwe medewerkers erbij gekregen. Die voelden zich nogal verloren', erkent ze.

  'Nieuwe werken'

  Tien jaar werkte de softwareproducent vanuit een kantoor op Schiphol, dat bij de opening destijds model moest staan voor het 'nieuwe werken'. Hypermodern, met veel open ruimtes en geen vaste werkplek, ook niet voor de directeur. En dat allemaal met als doel om de productiviteit van de medewerkers aan te jagen. En passant diende het kantoor als showcase om nieuwe business binnen te halen.
  'De formule was uitgewerkt', aldus Van Haaster. 'We hadden de laagste score op de werk-privébalans sinds tien jaar', zegt Shalhoub.
  Het bedrijf mocht kiezen: verhuizen, verbouwen of een kantoorloos bestaan. Het werd dus een verbouwing, al moesten de personeelsleden tijdens de werkzaamheden geloven aan het nomade-experiment. 'Ik heb nog een teammeeting bij mij thuis georganiseerd', herinnert Shalhoub zich.

  In plaats van het nieuwe werken staat het pand op Schiphol nu model voor 'het nieuwe samenwerken'. Het heeft tot een rigoureuze verschuiving geleid van de hoeveelheid vierkante meters voor de eigen werknemers en die voor derden. Het 'eigen volk' heeft nu slechts tweeduizend vierkante meter tot zijn beschikking. Dat was bijna vijf keer zo veel.De verbouwing was zo ingrijpend, dat de hoogste baas Satya Nadella woensdag de moeite nam om een kijkje te nemen. Eerder op de dag sprak hij ook al klanten en relaties toe in de Johan Cruyff Arena.

  Thuiswerken op kantoor

  De publieke ruimte daarentegen is vele malen groter, net als het vloeroppervlakte waar klanten, al dan niet samen met Microsoft-mensen, aan de slag kunnen. Microsoft zou Microsoft niet zijn, als ze het kantoor niet had volgestouwd met sensoren, moderne verlichting en tal van andere noviteiten die het werken aangenamer en efficiënter moeten maken.
  En voor wie op kantoor wil thuiswerken, is er een als woning ingerichte werkkamer. Met kunst aan de muur, een grote tafel met stoelen er om heen, keukenblok en een zitje met wat voorheen een televisiemeubel heette.

  Door Job Woudt     FD 1-11-2018

  0 reacties :

  Een reactie posten