Potje voor 'groen' krijgt geen steun

Datum:
 • donderdag 8 november 2018
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon - Anna Paulowna -  Sparen voor kosten energietransitie 'niet zonder plan'
  Mike Deutekom 8-11-2018


  Om Nederland de klimaatdoelstellingen in 2030 (- 49 procent CO2 reductie) en 2050 (-95 procent CO2 reductie) te laten halen, zoals is afgesproken in het verdrag van Parijs, zijn er verregaande maatregelen nodig. GroenLinks, Anders, D66, Lada en Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) hadden daarom het plan bedacht om in de gemeente Hollands Kroon alvast een 'spaarpotje' te beginnen om die kosten te kunnen betalen.

  Want, zo staat vast, die zogenoemde energietransitie van kolen, olie en gas naar duurzame, schone energie gaat veel geld kosten. Kosten waaraan elke gemeente in Nederland aan moet gaan bijdragen.
  Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen van eigen gebouwen door het aanbrengen van isolatie en zonnepanelen of het verstrekken van subsidies aan inwoners voor dergelijke maatregelen.

  Daarom leek het de eerder genoemde partijen een goed plan voor komend jaar niet alleen vijftig mille in de begroting van de gemeente op te nemen voor het maken van een plan van aanpak, maar ook vast een ton extra te reserveren in een 'transitie- fonds'. De rest van de raad zag dat echter niet zitten. De meerderheid wil  het plan van aanpak afwachten en dan bekijken hoe de kosten uit dat plan kunnen worden betaald, bijvoorbeeld uit de algemene reserve.

  Noodhollands Dagblad

  ______________________________________________


  Veel auto's gemeente al 'groen'

   Anna Paulowna - Hollands Kroon  moet het goede voorbeeld geven op het gebied van
  duurzaamheid. Daarom vroegen ChristenUnie, GroenLinks, Anders, Lada en D66 dinsdag middels een motie aan het college van B en W om het wagenpark van de gemeente 'zo snel als mogelijk' over te laten gaan  op elektrisch rijden of milieuvriendelijke blauwe diesel te tanken.

  De motie kreeg geen steun van de andere fracties, zeker nadat wethouder Theo Groot opnoemde dat de buitendienst rijdt op AdBlue  en de gemeente al vijf elektrische auto's, twee elektrische scooters en twee voertuigen op groen aardgas heeft rijden.

  __________________________________________________

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten