Onrust over aanvraag gasboring in Schagen

Datum:
 • woensdag 21 november 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Schagen -Oliemaatschappijen Tulip Oil en PA Rescources UK hebben het ministerie van economische zaken gevraagd naar gas te mogen boren in en rond de gemeente Schagen.
  Ed Dekker - 21-11-2018
  Burgemeester Marjan van Kampen onderzoekt of er reden is om bezwaar te maken. GroenLinks schrikt van de vergunningaanvraag. Een particulier uit Oudesluis gaat in verzet bij het ministerie.
  Tot 12 december kunnen bezwaarschriften worden ingediend bij Economische Zaken. Oudesluizer Kees Hoogesteger krijgt bij zijn actie hulp van Achmea Rechtsbijstand. Eerder ging hij met succes de strijd aan met maatschappij Vermilion over extra gaswinning in Slootdorp.

  ’Groningse toestanden’

  Een vervolgprocedure van Hoogesteger en anderen tegen Vermilion bij Economische Zaken loopt nog. Hij vreest ’Groningse toestanden’.
  Tulip Oil Netherlands uit Den Haag bezit een concessie voor het gebied Schagen, 355 vierkante kilometer groot (bijna twee keer de gemeente). Als er gas naar boven komt, is een deel van de opbrengst voor dit bedrijf.
  De aanvraag gaat om een opsporingsvergunning. De maatschappij wil deze vergunning verlengen met vier jaar, tot september 2022. Oorspronkelijk dateert de vergunning van 2009. Tulip Oil heeft er nog niet geboord naar gas.

  Tegengas

  ,,Als dat eenmaal gebeurt, is de stap klein naar een vergunning om gas echt te winnen”, stelt Evert Hassink van Milieudefensie. Deze organisatie coördineert lokale acties van de landelijke beweging Tegengas.
  Via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten probeert de Milieufederatie gemeenten te bewegen zich te verzetten tegen nieuwe gasboringen. ,,Steeds herinneren wij dan aan de belofte van minister Wiebes van EZ om te minderen met gaswinning”, aldus Hassink.

  ’Niet te wachten’

  De gemeente Schagen weet nog niet of ze bezwaar maakt. Burgemeester Van Kampen: ,,Op boren naar gas zitten we niet te wachten. Deze aanvraag moeten we nog verder beoordelen.”
  Raadslid Lambert Riteco van GroenLinks wist niet van de interesse van Tulip Oil. Hij wijst op het gevaar van aardbevingen en op alternatieve energiebronnen. ,,Gaswinning moeten we niet meer willen, ook niet in onze gemeente. Ik ga mij hierin verdiepen.”

  Uitstel

  Tulip Oil heeft geen concrete plannen om te boren in het gebied Schagen, verzekert directeur Imad Moshen. ,,De vergunning vragen wij aan om de concessie niet te laten verlopen. Alle verdere plannen hebben wij uitgesteld. Eerst moet duidelijk worden wat de politiek toestaat.”
  Kees Hoogesteger verwacht in december te horen of ’Den Haag’ bezwaren tegen verlenging van de gaswinning met zes jaar tot 2025 rond Slootdorp toekent. Eerder wees EZ na protesten verdubbeling van de productie in dit veld af.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten