Meeste provincies zien eigen vermogen fors toenemen

Datum:
 • donderdag 1 november 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Amsterdam - De provincies worden er steeds rijker op.
  Roel van Leeuwen 1-11-2018

  De twaalf provincies samen hadden eind vorig jaar t6,9 miljard euro aan eigen vermogen. Dat is 800 miljoen euro meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

  In 2017 kwam er bij alle provincies 6,1 miljard binnen aan inkomsten. In datzelfde jaar gaven de provincies 5,3  miljard uit. Noord-Brabant zag het eigen vermogen in een jaar tíjd met 339 miljoen euro toenemen door de verkoop van obligaties.

  Noord-Holland kreeg 143 miljoen euro meer binnen dan het uitgaf. En ook Gelderland (85 miljoen) en Utrecht (89 miljoen) hadden in financieel opzicht een goed jaar. Zuid-Holland werd 38 miljoen euro rijker. Daarentegen moesten Groningen (-64 miljoen) en Zeeland (-15 miljoen) een greep doen uit de reserves.

  De provincies hebben vooral steeds lagere lasten. Deels door het afstoten van taken. Aan het begin van dit decennium bedroegen deze nog 7,7 miljard. Ze krijgen geld binnen via het provinciefonds en motorrijtuigenbelasting, maar ook door de rente, dividend en incidentele winst uitkeringen uit de provinciale uitzettingen en deelnemingen.

   De provincies hebben ruim een kwart van hun vermogen uitgezet in obligaties en deposito's. Ze mogen hun aflopende uitzettingen niet onbeperkt opnieuw beleggen buiten de overheid. In plaats daarvan verplicht het Rijk ze aan schatkistbankieren bij de landelijke overheid, hun geld uit te lenen aan andere overheden of in te zetten voor de publieke taak.

  Gelderland en Noord- Brabant zijn de rijkste provincies.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten