Houtkachel vervuilt meer dan zes trucks

Datum:
 • zondag 18 november 2018
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • AMSTERDAM - Bezitters van houtkachels horen tot de categorie ergste luchtvervuilers. Wie tijdens het koude weer lekker z’n kacheltje opstookt, produceert namelijk zes keer meer luchtvervuiling dan een vrachtwagen.
  18-11-2018

  Volgens dr. Gary Fuller, een specialist op het gebied van luchtvervuiling zijn ook de laatste op de markt gekomen zogenaamde ’eco-vriendelijke’ open haarden nog steeds letterlijk ’smeerpijpen’ die meer uitstoten dan de modernste dieselauto.

  In de Daily Mail zegt hij dat de rook een onzichtbare moordenaar is. Vorige eeuw tijdens de jaren ’50 sloeg iedereen alarm vanwege smogwolken door kolenkachels en industrie. Maar omdat de rook uit houtkachels nauwelijks zichtbaar is, klaagt er vrijwel niemand over.
  Volgens dr. Gary Fuller, een specialist op het gebied van luchtvervuiling zijn ook de laatste op de markt gekomen zogenaamde ’eco-vriendelijke’ open haarden nog steeds letterlijk ’smeerpijpen’ die meer uitstoten dan de modernste dieselauto.
  In de Daily Mail zegt hij dat de rook een onzichtbare moordenaar is. Vorige eeuw tijdens de jaren ’50 sloeg iedereen alarm vanwege smogwolken door kolenkachels en industrie. Maar omdat de rook uit houtkachels nauwelijks zichtbaar is, klaagt er vrijwel niemand over.
  Fuller deed met het King’s college onderzoek in Londen en constateerde in 2010 al dat tien procent van de fijnstof deeltjes in de lucht afkomstig was van kachels. Sindsdien is het aantal open haarden alleen nog maar toegenomen. De vervuiling is het ergst in het weekend.
  De milieu-expert ging met zijn bevindingen naar de regering en naar Europa, maar zegt in de Mail dat politici alleen maar geïnteresseerd zijn in het aanpakken van automobilisten.
  Er zijn volgens hem wel milieuvriendelijkere houtkachels. Maar die produceren volgens hem nog steeds twintig procent van de vervuiling.
  Volgens Fuller schermen de fabrikanten van houtkachels met onrealistische vervuilingscijfers. Zij meten onder ideale omstandigheden met kurkdroog hout in een laboratorium. Terwijl als je thuis meet bij mensen de vervuiling door bijvoorbeeld natter hout, veel hoger zijn. Daar kan een factor 16 verschil in zitten.
  De Telegraaf

  16 reacties :

  Anoniem zei

  Rook uit houtkachels en open haarden zijn een onzichtbare moordenaar is.
  Helaas wordt hierom wat voor reden dan ook (nog steeds) niet tegen opgetreden door welke overheidsinstantie ook.
  Ook in Hollands Kroon hebben ze boter op hun hoofd en maken ze zich druk om andere zaken die niets of weinig op zak hebben.

  Dekker zei

  Anoniem, verbied de vulkaanuitbarstingen, verbied het Saharazand hier te komen, verbied de landbouw vanwege de stofoverlast(stofwolken bij droog weer) idem de bollenteelt, vrachtverkeer, vliegverkeer, scheepvaart, enz.
  De inwoners van Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen, Zwitserland, enz. allemaal verbieden hun hoogwaardige houtkachels te stoken. Verbied de Duitse Overheid de bruinkoolcentrales te stoken. Kortom alles verbieden waarbij fijnstof vrij komt. Dat zal betekenen dat we allemaal aan de kernenergie moeten, maar de bewoners van afgelegen gebieden in Europa hebben dan geen energie dus misschien kan anoniem vertellen hoe hij dat allemaal wil op gaan lossen? Allemaal in heel Europa aan de warmtepomp waarbij 4000KW per jaar nodig is om ze te laten draaien? Misschien dat een immigratie stop voor Europa en geboortebeperking wereldwijd een deel van het probleem kan oplossen?
  Als u niet weet waar u het over heeft is het verstandiger om niets te zeggen, maar helaas de onwetenden hebben de grootste mond en willen de rest van de bevolking hun wil opleggen, veelal D'66'ers, PvdA'ers en Groen Slinksers.

  van Alphen zei

  Anoniem 1 gaat hoogstpersoonlijk de gezinnen die de afgelopen jaren een houtkachel hebben gekocht en een schoorsteenkanaal hebben laten aanleggen persoonlijk schadeloos stellen.

  anoniem zei

  De goede houtkachels hebben een fijnstoffilter en stoken uiterst zuinig, bij open haarden is het een ander verhaal.

  Johann zei

  En wat dacht u van al die automobilisten die dagelijks minder dan 7 km per dag naar hun werk rijden om dat ze te beroerd zijn om de fiets te pakken voor die paar km. Ik hoor daar niemand over.

  Johann zei

  En wat dacht u van al die automobilisten die dagelijks minder dan 7 km per dag naar hun werk rijden om dat ze te beroerd zijn om de fiets te pakken voor die paar km. Ik hoor daar niemand over.

  Anoniem zei

  Nog even dan kopen we allemaal een touw met strop.
  Van leven ga je dood.

  Hou eens op met dit gezeik. Moet je zien in India; daar worden de lijken verbrand. Nou ja, verbrand, als de helft nog over is gaat de rest de Ganges in.
  Hoeveel mensen wonen er ook alweer in India?
  En allemaal moeten ze hout hebben om te verbranden en ja dat geeft rook. Als we eerst even beginnen om de wereldpopulatie terug te brengen dat zal een hoop schelen. Bovendien stookt 3/4 van de wereldbevolking hun potje op hout.

  Hou verder eens op met dit gezeik!

  Anoniem zei

  Laat 3/4 van de wereldbevolking zijn potje op hout stoken, zolang ze dat maar niet hier doen. Je stikt soms de moord door die verstikkende stank die sommige houtstokers veroorzaken. Nee, dit is geen gezeik, dit is de realiteit.

  Kapitein Rob. zei

  Kortom, iedereen in de wereld en in bijzonder op dit continent het krankzinnige Nederland, zit elkaar in de weg. Kwestie van tijd en dan lost dit probleem zichzelf op - zeker als men de volidioten in Brussel hun gang laat gaan.

  Anoniem zei

  Zolang ze dat maar NIET HIER DOEN!!!!
  Beetje domme opmerking dus. Als ze het daar doen komt het ook deze kant op.
  Woestijnzand uit half Afrika komt ook over Nederland heen.

  Anoniem zei

  Hou het liever bij de realiteit, onze bossen en bomen worden massaal duurzaam opgestookt als bio massa http://interessantetijden.nl/2018/11/19/magnum-centrale-1311mw-stookt-in-1-jaar-gehele-veluwe-op/ . Dat is nu een hoofdzaak om massaal actie tegen te ondernemen in het belang van de volksgezondheid van de huidige en komende generaties.

  Anoniem zei

  Dat andere dingen ook erg zijn, is een flauwekulargument, dat houtrook niet minder erg maakt.

  Anoniem zei

  In Guatemala is pas een vulkaan uitgebarsten, er worden honderden tonnen fijnstof de lucht ingeblazen, het wordt de hoogste tijd dat we er voor zorgen dat we een gigantisch filter boven alle werkende vulkanen aanleggen om alle fijnstofhaters tevreden te stellen, natuurlijk totdat ze weer wat nieuws uitgedacht hebben.

  Dekker zei

  https://www.amt.nl/techniek/nieuws/2013/10/is-de-dieselmotor-de-grote-milieuvervuiler-10114391?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.95156060.1379246579.1542874509-352119215.1542874509

  Voor mensen die geloven wat ons keer op keer door de strot wordt geduwd is dit een interessant artikel. De cijfers over fijnstof en CO2 vervuiling zijn niet gebaseerd op metingen maar op (theoretische berekeningen/aannames. Er is op dit moment een stevige discussie gaande over de geluidsnormen van vliegtuigen bij Lelystad. De regering wil uitbreiden en de omwonenden niet. Onderzoeksbureaus leveren precies de cijfers die de regering wil, dat ze dan van geen kant kloppen is voor de regering dan weer niet van belang want cijfers zijn immers cijfers? Zo gaat het met de meeste zogenaamd onafhankelijke onderzoeken, precies zo in Hollands Kroon. Er is een gezegde dat luidt: “de betaler bepaalt”.

  Over de belasting van zogenaamd schadelijke stoffen: “Tot op de dag van vandaag bestaat er geen bewijs dat een concentratie van stikstofoxide van meer dan 40 microgram zorgt voor schade aan de gezondheid. De grenswaarde op werkplekken in Duitsland en de EU bedraagt 950 microgram.” aldus AFD politicus Alexander Gauland .

  Conclusie: rapporten worden gemanipuleerd en 40 gram uitstoot(of meer) van een auto of kachel is peanuts vergeleken waar een arbeider wettelijk aan blootgesteld mag worden, die is dus 950 microgram.
  Van de politiek mag je op je werkplek dus doodgaan, maarbuiten het werk zijn de regels opeens een heel stuk strenger.

  Mr. X zei

  Inderdaad laatste anoniem, het gaat erom de mensen zo hoorndol te maken met allerlei opgeblazen en voor de linkse criminelen in Brussel/Den Haag etc. bruikbare agendapunten, dat de mensen niet meer weten dat ze van voren of van achteren leven. Maak ze murw zodat de opmaat tot een milieu-fascistische samenleving gelegd kan worden waar, zoals gebruikelijk in socialistische landen, dwang en intimidatie de ambtelijke bestuur middelen zijn met als stok achter de deur verzamel- cq. concentratiekampen.

  Anoniem zei

  "Volgens dr. Gary Fuller, een specialist op het gebied van luchtvervuiling zijn ook de laatste op de markt gekomen zogenaamde ’eco-vriendelijke’ open haarden nog steeds letterlijk ’smeerpijpen’ die meer uitstoten dan de modernste dieselauto".

  Een open haard is heel wat anders als een goed gestookte houtkachel, dus wat deze onderzoeker doet(zoals gesubsidieerde onderzoekers eigen is) is appelen met peren vergelijken.

  Een reactie posten