Buurt Pishoek niet dol op idee van 'eiland'

Datum:
 • dinsdag 6 november 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Nieuwesluis - Het idee om een drijvend eiland in de Pishoek te realiseren, is niet in beton gegoten.
  Lydia Jasper 6-11-2018

  Dat werd gisteravond duidelijk tijdens een bijeenkomst in het dorpshuis van Wieringerwaard.


  Nee, want er is nog geen plan of iets dat op papier staat. En het heeft geen nut om een idee te ontwikkelen, als daar geen draagvlak binnen de omgeving voor is. Aldus wethouder Theo Meskers die namens Hollands Kroon het woord voerde. Stefan Louwers van projectgroep De Kop Werkt en planoloog Nelleke Linthorst van Bugel Hajema namen elk een ander onderdeel van de avond op zich.

  Het doel van de gemeente Hollands Kroon is om de vaarroute Amstelmeer-IJsselmeer aantrekkelijker te maken. Een van de plekken waar dat mogelijk zou zijn, is de Pishoek. Omwonenden hadden een uitnodiging gehad om onder andere te brainstormen over een drijvend eiland dat in het meer bij Nieuwesluis zou kunnen komen. Volgens de gemeente 'een prikkelend idee'. Architect Wout Douwsma had zelfs een wat speelse - onrealistische - artist impression gemaakt.

  Met name omwonenden waren niet bepaald gecharmeerd van zo'n drijvend eiland. Want veel van hen zijn juist op die plek gaan wonen vanwege de rust. In de zomer passeren er dagelijks gemiddeld zo'n tien bootjes,liet iemand weten. Met rustzoekers hadden ze geen problemen, maar een drijvend eiland kon nog wel eens ander volk aantrekken. Geen sloepen, maar speedboten. De vraag is dan bovendien of er wel gehandhaafd kan worden bij overlast.

  Stiltegebied 

  Ook vroegen omwonenden zich af of er zomaar wel iets ontwikkeld kon worden daar. Het was toch een stiltegebied? Er staat zelfs een bord met die tekst.

  Dat bord heeft dus geen enkele status. Zo luidde het antwoord na ruggespraak met de aanwezige ambtenaren van de gemeente. Het vraagt passanten alleen om respectvol met de omgeving om te gaan. De provincie hanteert als huidige bestemming water en recreatie.

   De bezoekers kregen na de inleiding de kans om aan verschillende statafels van gedachten te wisselen. Hoe kan de Pishoek worden verbeterd? Niet dat iedereen het daarmee eens was. "Want het is een uniek plekje", aldus een bezoeker. ,,Waar je niet veel aan moet veranderen."

  Nelleke Linthorst omschreef de bijeenkomst als 'een positieve avond'. "Want het is goed om je hart te luchten. Mensen denken dat wij dat niet leuk vinden, maar het is prima om te horen wat iemand vindt. We hebben in groepen gesproken over wat er zou moeten komen en wat er absoluut niet moet komen. Dat leverde hele leuke gesprekken op."

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten