RIVM onderzoekt bron zoemtoon

Datum:
 • vrijdag 19 oktober 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Utrecht -  Te denken valt aan een toenemend gebruik van mechanische ventilatie, warmtepompen en koelingssystemen...
  19-10-2018


  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoek doen naar de bron van zogenoemd laagfrequent geluid en of een hinderlijke bromtoon. Van de Nederlanders vanaf 18 jaar heeft vermoedelijk ongeveer 2 procent hier ernstige last van. Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid. De hinder kan resulteren in hoofdpijn, concentratieproblemen, hartkloppingen en slaapproblemen.

  Het RIVM wil nader en systematisch onderzoek naar mogelijke bronnen van dergelijk geluid, zoals wegverkeer, ventilatie- en koelingssystemen en warmtepompen. ,,Vanwege de sterke verschillen
  tussen buurten en regio's zou dit op een standaard manier en minstens op wijkniveau moeten gebeuren. Door toekomstige ontwikkelingen is het mogelijk dat laag frequent geluid toeneemt. Te denken valt aan een toenemend gebruik van mechanische ventilatie, warmtepompen en koelingssystemen vanwege klimaatverandering en de energietransitie", aldus het RIVM.

  Door geluidsisolerende maatregelen om luidere geluiden te bestrijden, zoals stil wegdek en geluidschermen, wordt laag frequent geluid meer gehoord.

  Het aantal meldingen bij de GGD, samenhangend met bromtonen, is tussen 2012 en 2016 verdubbeld. Naar de hinder van het geluid wordt tot dusver niet gevraagd in de onderzoeken van de GGD. Dat zal dus wel gaan gebeuren.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten