Commentaar: bemoeienis van de overheid

Datum:
 • vrijdag 5 oktober 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Overheidsbemoeienis, tot hoever kan - en mag - dat gaan?
  Ed Dekker 5-10-2018
  Die vraag dringt zich op door opvallende ontwikkelingen in Waarland.
  Daar zat de gemeente deze week aan tafel bij een ondernemer, samen met verontruste omwonenden. Inzet van het ongebruikelijke overleg - op het bedrijf - was de toekomst van de onderneming, pallethandel Smit.
  Wethouder Jelle Beemsterboer van ruimte en economie nam er de tijd voor. Aan de Weelweg ging hij heel ver om er met z’n allen uit te komen. Pogingen om bedrijf en buurt met elkaar verder te laten gaan, gingen door tot achter de spreekwoordelijke komma.

  Aantal vrachtwagens

  Zo is de gemeente bereid in het bestemmingsplan exact de aard van de toegestane bedrijvigheid vast te leggen. Alleen palletopslag en -reparatie, niks anders. In een afzonderlijke overeenkomst tussen Smit en Schagen wordt de limiet aan aantal vrachtwagens bepaald.
  Alle moeite om een uitweg te vinden is prijzenswaardig. Maar de wethouder beseft dat hij grenzen opzoekt. De aanpak van het college van b en w is uitzonderlijk, vooral in de zin van gedetailleerdheid. Een voorbode van een nieuwe regeltjeslawine?

  Raad van State

  En hoe sterk zijn deze onorthodoxe voorwaarden juridisch? Een buurtbewoner kondigde aan in verzet te gaan. Zijn bezwarenprocedure kan een testcase worden. Spannend hoe de Raad van State oordeelt.

  Noordhollands Dagblad


  5 reacties :

  Anoniem zei

  Het gaat om een bedrijf dat te groot wordt voor het dorp en naar een bedrijventerrein zou moeten verhuizen. De wethouder wil nog meer overlast voor de inwoners voorkomen. Dat valt te prijzen. De situatie is vergelijkbaar met Zap in Van Ewijcksluis, waar b en w echter alleen aan de belangen van het bedrijf denken.
  De journalist die zeurt over regeltjes ontpopt zich hier als rasechte vvd-man. Daarom is er nooit kritiek in de krant op b en w van Hollands Kroon. Hij zit bij ze op schoot.

  Anoniem zei

  De bewoners van Waarland hebben meer karakter als die van Van Ewijcksluis want die laten zich alles welgevallen wat ZAP betreft.
  Wethouder Beemsterboer gaat nog in conclaaf met de bewoners, die van Hollands Kroon zal het een zorg zijn hoe de bewoners er over denken. De wetten in regels in Hollands Kroon worden keer op keer met voeten getreden door het College, helaas gaat de rechterlijke macht er vaak in mee.

  Anoniem zei

  Er wordt al heel lang geen rekening gehouden met de inwoners van Van Ewijcksluis. Zij weten dat protesteren geen zin heeft in Hollands Kroon. B & W en de ambtenaren doen wat ze zelf willen en vooral wat het gemakkelijkste is.

  Anoniem zei

  Even de aandacht:

  MORGEN 8 oktober begint de rechtzaak van 4 dagen tegen de wegblokkeerders in Friesland. Steun Jenny Douwes door naar Leeuwarden te gaan.
  Over overheidsbemoeienis gesproken.
  De anti zwarte Pietbeweging van 20 mensen hebben een heel land plat.

  Dit is te gek voor woorden. Gelukkig is er geld opgehaald voor de rechtzaak.

  Mr. X zei

  Rechtsonzekerheid en apathie scheppen ; dat is het devies van 'onze' misdadige regeringscoalitie. Het wordt tijd dat de mensen wakker worden want deze psychische dictatuur, bedacht en in stand gehouden door de achterbakse minkukels van de sociale academies, zal ook U en Uw kinderen gaan treffen.

  Een reactie posten