Afvalstoffenheffing stijgt in Schagen met bijna 30 euro

Datum:
 • vrijdag 5 oktober 2018
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Schagen - Een huishouden van vier personen in de gemeente Schagen betaalt volgend jaar 29 euro meer aan de afvalstoffenheffing.
  Ed Dekker 5-10-2018


  Dat is tien procent extra. Met de verhoging wordt het tarief voor een gemiddeld huishouden 318 euro.

  Voor de nieuwe wethouder van financiën Joke Kruit (JESS) is de stijging 'onontkoombaar'. "Op het tarief heft de gemeente nauwelijks invloed. Het rijk legt ons forse verhogingen op voor de afvoer van restafval. Op deze manier wil Den Haag hergebruik stimuleren"., licht zij toe.

  Na 2019 wachten nieuwe verhogingen, voorspelt Kruit. ,,Het Rijk wil toe naar een circulaire economie. Honderd procent hergebruik in 2030. Of dat al lukt, weet ik niet. Maar we krijgen er op allerlei manieren mee te maken.

  Als andere reden voor de hogere afvalstoffenheffing noemt wethouder Kruit de ingeklapte markt voor oud papier en plastic. ,,Afvalverwerkingsbedrijf HVC ontvangt nu minder dan de helft voor deze reststoffen. De lagere opbrengsten moeten worden gecompenseerd. En dat wordt doorbereken." Deze ontwikkeling wringt met het streven naar volledig hergebruik. Kruit: "Maar ik zie het inzakken van de markt voor deze stromen als tijdelijk."

  De rioolheffing blijft voor volgend jaar op hetzelfde tarief. De ozb stijgt wel met 2,4 procent. Deze belasting volgt  hiermee de inflatie.

  Mogelijk gaan sommige eigenaren van panden minder rioolheffing betalen. Joke Kruit: "Dat gaan we onderzoeken. Het gaat om panden waar sprake is van alleen of bijna alleen  afvoer van hemelwater. Bijvoorbeeld om  een deel van een bedrijfsverzamelgebouw, zonder toilet. Wij kregen een vraag naar differentiatie, dat gaan we beoordelen.

  De begroting voor 2019 sluit met een bescheiden overschot: nog geen 4.000 euro. Voor een flink aantal wensen is daarom geen geld. Dit gaat ondermeer om een aantal fietspaden, zoals in Warmenhuizen langs de Dergmeerweg.

  Ook moeten sommige straten en wegen wachten op een 'duurzaam veilige inrichting'. "Als we ruimer in ons geld komen, worden dergelijke projecten opnieuw overwogen"., stelt verkeerswethouder Hans Heddes (PvdA).

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten