Burgemeester is geen 'bromsnor'

Datum:
 • zaterdag 20 oktober 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Het is goed en tegelijkertijd ernstig en zorgelijk dat het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZ) komt met een veiligheidsscan voor burgemeesterswoningen en de directe omgeving. 
  Richard Zut en Casper Duin 20-10-2018

  Dat vinden de burgemeesters van de drie Noordkop-gemeenten Hollands Kroon, Schagen en Texel.

  Jaap Nawijn (Hollands Kroon): ,,Heel treurig en triest dat dit moet in ons land waar bedreiging van burgemeesters gelukkig zelden aan de orde komt'', zegt hij over de actie van het ministerie naar aanleiding van een toenemend aantal bedreigingen van burgemeesters.

  ,,Maar kennelijk is dat dus echt nodig, anders komt BZ daar niet mee. De tendens is wel 'als ik mijn zin niet krijg, dan ga ik dreigen'', aldus Nawijn die zelf heeft ervaren wat er kan gebeuren. ,,Een sterk verwarde man probeerde eens het gebouw waar ik woon binnen te dringen. Gelukkig was ik niet thuis. Ik loop nergens voor weg, maar ik weet niet wat er anders zou zijn gebeurd. Buren zeiden later dat die man riep: Voordat ik er een eind aan maak, neem ik nog wel iemand mee'. Soms voel ik me net een sheriff. Maar ik ben burgemeester en zeker geen 'bromsnor'."

  Vage scheidslijn 

   Zijn Schagense collega Marjan van Kampen heeft dat soort ervaringen tot nu toe niet. Net als Nawijn zegt ook zij blij te zijn dat de minister aandacht heeft voor het dreigingsprobleem. ,,Want wij komen wel steeds vaker in de rol van rechter terecht in plaats van die van 'burger- moeder'. De scheidslijn wordt vager. Soms leggen we een huisverbod op, of sluiten we een drugspand. Dan zijn er soms lieden die willen laten  hoe zij daarover denken. Geeft niet, maar daardoor wordt de burgemeester kwetsbaarder. Groot verschil is dat een officier van justitie een toga draagt en over mij in de krant staat waar en wanneer ik een opening doe. Daarmee is het risico groter dat een burgemeester iets kan overkomen."

  Nagaan of en hoe veilig de woonsituatie van burgemeesters is, mag niet ten koste gaan van gemeentelijke financiën, waarschuwt Nawijn: ,,BZ is mijn werkgever en als zo'n scan nodig is, moet die ook de kosten betalen. Het moet dus niet zo zijn dat daarover straks discussies gaan ontstaan in gemeenteraden."

  De Texelse burgemeester Michiel Uitdehaag:,,Agressie of bedreigingen in welke vorm ook richting medewerkers van de overheid, om iets wel dan niet gedaan te krijgen, zijn onaanvaardbaar. Mocht het voorkomen, dan zullen er ook op Texel maatregelen worden genomen."

  Koen Schuiling (Den Helder) was niet bereikbaar voor een reactie.

  Noordhollands Daagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten