Tractor moet zo snel mogelijk kenteken krijgen

Datum:
 • zaterdag 1 september 2018
 • in
 • Aan de verbetering van de veiligheid rond (land)-bouwverkeer wordt door de belanghebbenden hard gewerkt. Onder meer het T-rijbewijs is daar een resultaat van, reageert Arjan Breure.
  Arjan Breure 28-8-2018
  Teleurgesteld en verdrietig ben ik na het lezen over voorbijdaverende landbouwvoertuigen in de column van Gerhard Hormann (RD 17-8). Door toedoen van zo’n column komt het imago van de sector op een laag niveau te staan en wordt het landbouwverkeer bijna niet meer geaccepteerd op de Nederlandse wegen.
  Als bestuurder weet ik dat Cumela Nederland, een brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra met meer dan 2000 leden, sinds jaar en dag bezig is om de veiligheid van (land)bouwverkeer te verbeteren. Bewijzen hiervoor zijn de invoering van het T-rijbewijs (voor onder meer landbouwtrekkers) en de trekkerbumper, en het voortdurend hameren op de noodzaak van een kenteken op landbouwvoertuigen.
  Daarnaast worden er regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten gehouden op onder meer scholen. Denk aan het educatieprogramma Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (Vomol). Ook is Cumela betrokken bij het opzetten van en deelnemen aan knelpuntenonderzoeken en onderhoudt het contacten met wegbeheerders en belangenorganisaties!
  In de column wordt een voorval met een tractor/trekker geschetst waarbij het voor de auteur gevaarlijk werd. Dat hij kennelijk met 25 kilometer per uur over een onverharde weg fietste, was sowieso onverantwoord en levensgevaarlijk. Zo’n situatie, waarbij kwetsbare fietsers de weg moeten delen met imposant landbouwverkeer, is echter niet meer van deze tijd. Groot en zwaar landbouwverkeer, dat het rijcomfort heeft van een (vracht)auto maar niet harder mag dan 25 kilometer per uur, wordt vanwege deze lage snelheid geweerd van provinciale wegen en wegen rond de steden. Het moet dus wel alternatieve, minder veilige routes kiezen.
  Hoge drempel
  Voor het geval de columnist minister Van Nieuwenhuizen echt opvolgt, voorzie ik hem graag van meer informatie, om te voorkomen dat er verkeerde maatregelen voor het landbouwverkeer worden genomen.
  Het T-rijbewijs is voor 16-jarigen zonder rijvaardigheid een hoge drempel. Daarmee voorkom je dat onervaren bestuurders de weg op mogen, omdat zij het rijbewijs simpelweg niet halen. Tegelijk gooit de sector hiermee zijn eigen glazen in. Steeds meer jongeren die geïnteresseerd zijn in de Cumelasector kiezen toch voor een andere branche omdat het T-rijbewijs duur en moeilijk te halen is.
  In ons eigen loonbedrijf mogen 16-jarigen met een T-rijbewijs niet de weg op met een grote combinatie voordat zij ervaring opgedaan hebben in het veld. Zo voorkomen we dat ons imago in onze regio geschaad wordt.
  Roekeloos rijgedrag komt helaas in elke leeftijdscategorie en bij alle verkeersdeelnemers voor! Dit los je niet op door de minimumleeftijd voor een rijbewijs te verhogen naar 21 jaar.
  Kenteken
  De kentekenplicht voor tractoren heeft al jaren volop de aandacht van Cumela Nederland. Op 14 december heeft het samen met acht andere organisaties een petitie aangeboden op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, met het oog op snelle invoering van dit kenteken, zodat (land)bouwvoertuigen een officiële plaats krijgen op de openbare weg. In een land waarin zelfs de snelle fiets een nummerplaat heeft, mag landbouwverkeer vreemd genoeg nog steeds zonder kenteken deelnemen aan het verkeer. En de regelgeving is gebaseerd op tractoren van 1950. Het gevolg hiervan is dat er gevaarlijke situaties ontstaan, doordat (land)bouwvoertuigen vaak midden door steden en dorpen moeten om op hun werklocatie te komen.
  Na invoering van een kenteken kan de maximumsnelheid voor deze groep verkeersdeelnemers worden verhoogd naar 40 kilometer per uur. Wegbeheerders zijn dan bereid om ook (land)bouwvoertuigen toe te staan op doorgaande wegen en wegen rond steden en dorpen. Die zijn veiliger dan binnendoorroutes.
  De columnist gaat ook in op het aantal verkeersdoden als gevolg van (land)bouwverkeer. Dat deugdelijke cijfers ontbreken, is niet opvallend maar logisch. (Land)-bouwverkeer heeft immers (nog) geen kenteken en is daarom niet geregistreerd. Daardoor ontbreken harde cijfers.
  Uit cijfers van het CBS uit april blijkt overigens dat fietsers voor het eerst bovenaan staan als het om dodelijke verkeersongevallen gaat. Dat is verklaarbaar: er wordt steeds meer gefietst, het wegdek is vaak gevaarlijk en de fietspaden zijn te vol.
  Bovendien wordt er te hard gereden en laten fietsers zich gemakkelijk afleiden door hun smartphone, net als andere verkeersdeelnemers. Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond maken zich terecht ernstig zorgen over opgevoerde elektrische fietsen.
  Dialoog
  Cumela en haar leden werken eraan dat (land)bouwverkeer de werklocatie goed en veilig kan bereiken. We overleggen met wegbeheerders over het wegnemen van belemmeringen onderweg. We spannen ons in om wegen open te houden voor (land)bouwverkeer en alternatieve routes te ontwikkelen. Dat doen we door de dialoog te zoeken met wegbeheerders, verkeersdeelnemers, bewoners en andere organisaties van weggebruikers. Zo willen we ervoor zorgen dat onze sector maatschappijbreed herkend, gewaardeerd en geaccepteerd wordt.
  Graag nodig ik de columnist uit om op ons bedrijf te komen kijken, mee te rijden op de grote machines en kennis te nemen van de knelpunten en belemmeringen op de weg.
  De auteur is mede-eigenaar van een agrarisch loonbedrijf en bestuurder van Cumela Nederland in Zuid-Holland.
  REFORMATORISCH DAGBLAD

  10 reacties :

  Kapitein Rob zei

  Heel fijn; dat neemt niet weg of er nu kentekens zijn of rijbewijzen dat die krengen met instemming van Nawijn & co in Hollands Kroon 60 km /hr rijden. Zag gisteren de politie bejaarde hobbyvissers controleren op hun vergunninkje en achter hun rug scheurden de trekkers langs.

  Johann zei

  Ja, als handhaver moet je prioriteiten stellen. Je kan je als burger wel afvragen wat nu echt prioriteit heeft. Ik zie het met lede ogen aan hoe dit land naar de haaaien door onkunde en leugens van onze overheid.Waar moet ik heen......naar België volgens Het Goede Doel.

  Anoniem zei

  Een prachtig verhaal, echt bedoeld om het eigen straatje schoon te vegen.
  Het probleem is dat geen trekker chauffeur, ongeacht de leeftijd, zich houdt aan de verkeersregels. Ze nemen voorrang waar het niet mag en ze rijden zonder uitzondering allemaal veel te hard door dorpjes met 30 km zones. Verkeerremmers? Helemaal geen probleem voor de boeren, ze rijden desnoods over je heen.
  Bovenstaand artikel is typisch dat van een gelovige boer die iedereen de les leest, precies als met het landbouwgif, dat is natuurlijk ook niet gevaarlijk, behalve dan voor de velen die er door sterven, maar dat zal de boeren een zorg zijn zolang ze hun inkomen niet zullen verminderen.
  Wel op de eerste rij van de kerkbankjes zitten, maar eenmaal weer buiten zijn ze alles vergeten.

  Anoniem zei

  Ze rijden niet alleen te hard, ze hebben vaak allerlei machines voor of achter de tractor hangen die gewoon levensgevaarlijk zijn. Met uitstekende punten waar je als weggebruiker niet blij van wordt. Als mijn vader met de vork terug kwam van de volkstuin had hij aardappelen of een plankje op die punten zitten, dat vond hij veiliger. Nu de tractorchauffeur nog overtuigen van dit feit.

  Anoniem zei

  De wegen zijn niet mee gegroeid met de trekkers en de machines. Het zou een goede optie zijn om maximale grote voor tractoren en machines in te voeren in Nederland. Dan kan de agrarische sector zich aanpassen aan het wegennet dat we op het platteland hebben. Samen met kundige bestuurders wordt het er dan een stuk veiliger op.

  vca diploma zei

  Gaat allemaal om een stukje bewustzijn.

  Anoniem zei

  Zestienjarigen horen niet op een trekker te zitten, maar in een schoolbank. Dat is ook een stuk veiliger voor iedereen.

  Anoniem zei

  Fieters die zijn afgeleid door hun telefoon? Ik zag gister zo,n jong gassie op een tractor met een kar vol aardappelen voorbijdenderen die op zijn telefoon zat te kijken in plaats van op mij te letten.

  Anoniem zei

  Vroeger vonden ze het gek dat ik de kinderen iedere dag naar school bracht met de auto.
  Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik dat heb gedaan.
  De trekkers zijn LEVENSGEVAARLIJK. Je kunt ze niet controleren zonder kentekenbewijs. Ze hennen trouwens vrij baan met deze (r)overheid.
  Het CDA voorop. Wat een grafpartij.

  Dekker zei

  Prediken voor eigen parochie luidt een gezegde in Nederland. Dat is precies wat de auteur en mede eigenaar van een loonbedrijf doet.
  Dergelijke lieden zijn niet serieus te nemen, maar ze hebben doorgaans goede contacten in de politiek waarin gereformeerden en katholieken veelal de dienst uit maken. Zo komt het dat de landbouwers ongestoord hun gang kunnen gaan met hun kwalijke gedrag.

  Een reactie posten