Omwonende wil windturbines stilzetten

Datum:
 • woensdag 12 september 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Breezand - Omwonende Theo Smakman wil de zeven nieuwe turbines langs het Noordhollands Kanaal op de Koegrasdijk tussen Breezand en 't Zand stilzetten.
  Lydia Jasper 12-9-2018

  Uit veiligheidsoverwegingen en omdat hij overlast heeft van de zogenoemde 'overdraai'  boven zijn grond. Gisterochtend diende daarom een kort geding op de Alkmaarse rechtbank.

   Op Windpark Westeinde zijn dit jaar de zeven verouderde windturbines vervangen door nieuwe exemplaren. Omwonenden hadden ze graag op een andere plek gezien: de molens staan volgens hen te dicht tegen leidingen van de Gasunie aan.

  ,,Het risico dat er wat gebeurt is klein", aldus Smakmans advocaat L. van Eyck van Heslinga .,Maar als er wel wat gebeurt, dan is de schade niet vast te leggen in een bedrag."

  Woning en bedrijf van Smakman liggen op zeshonderd meter afstand van een van deze turbines. Als de wind uit een bepaalde hoek waait, is de overdraai boven zijn grond. Ook moet hij tegen de windmolens aankijken. Hij kwam er in 1980 te wonen; in 1988 kwamen de eerste turbines er te staan. Volgens hem zijn de nieuwe turbines levensgevaarlijk, omdat ze zwaarder zijn dan de voorgangers. 

  Advocaat M. van Baalen die de exploitanten bijstaat - directeuren H. Lagerweij en J. de Schutter waren aanwezig - begrijpt de bezwaren niet goed en stelt dat de veiligheid is gewaarborgd.

  ,,Daarnaast zijn allerlei extra veiligheidsmaatregelen gerealiseerd."  Stilzetten is volgens hem gevaarlijker dan laten draaien. ,,Een turbine vangt dan veel wind die niet kan worden verwerkt."

  Hij zegt dat de exploitanten zich een goede buurman hebben getoond door een goede vergoeding aan te bieden van duizend euro per maand voor elke windturbine waar omwonenden bewijsbaar last van hebben. Niet iedereen heeft daar voor getekend; de eiser en een andere buurtbewoner zouden daar niet akkoord mee zijn gegaan. ,,Het is te doen om de hoogte van de vergoeding", meent Van Baalen.

  Uitspraak op dinsdag 25 september.

  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Anoniem zei

  De duizend euro schadevergoeding per maand moeten door u en ik worden opgebracht, iets anders kan ik er niet van maken.

  Een reactie posten