VVD Schagen doet aangifte wegens bedreigingen aan adres fractieleider

Datum:
 • dinsdag 28 augustus 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Schagen - De VVD in Schagen heeft aangifte gedaan vanwege (doods)bedreigingen op Facebook aan het adres van fractieleider Jonne van de Beek.
   Marten Visser 28-8-2018
  In een Facebookdiscussie over een satirisch bericht op lokale omroep Schagen FM werd onder meer over Van de Beek gezegd: ’afknallen die vent’. Ook zag de VVD reacties langs komen als ’in het Midden-Oosten weten ze er wel raad mee’. ’Dat is laster, smaad en grensoverschrijdend/ontoelaatbaar gedrag’, stelt de VVD in een speciale persverklaring.
  En zo is wat begon als een onschuldig, satirisch bericht op de website van Schagen FM uitgegroeid tot een relletje. In de rubriek ’Op de korrel’ van de omroep plaatst een medewerker een bericht met als strekking dat de VVD ’de onroerende zaakbelasting wil verdubbelen’.
  ’Op die manier hopen we dat meer mensen met lage inkomens uit de gemeente Schagen vertrekken naar elders waar de OZB laag is. Daardoor verdwijnt de druk op de woningmarkt. En krijgen woningzoekenden met hoge inkomens eindelijk een kans op een huis’, zo wordt VVD-fractieleider Van de Beek ’geciteerd’. Overduidelijk geen serieus artikel: de VVD in de Schager gemeenteraad is altijd zeer fel gekant tegen verhoging van de woonbelastingen.
  Maar als het stuk, door de auteur zelf, wordt geplaatst op de Facebookpagina ’Je bent Schagernees als’ zijn de reacties niet van de lucht. Veel mensen nemen de tekst wel serieus en geven de VVD er van langs. Met als uitschieter eerder genoemde bedreigingen.
  VVD’er Van de Beek laat in een speciale verklaring blijken niet echt gecharmeerd te zijn van de manier waarop hij wordt neergezet in de satirische rubriek ’Op de korrel’. ’Ik word geciteerd met uitspraken die niet van mij afkomstig zijn. De auteur schrijft iets waarvan hij wist dat het onwaar is. Dat is laster met een grote L’, aldus Van de Beek.
  Onzin, vindt hoofdredacteur Ed van Oerle van Schagen FM. ,,In een programma als ’Kopspijkers’ wordt bekende politici toch ook van alles in de mond gelegd? Het is duidelijk dat het hier om satire gaat.’’
  Van de Beek vreest dat mensen door dergelijke berichten een verkeerd beeld van zijn partij krijgen, maar tekent ook aan dat het volgens de vrijheid van meningsuiting gewoon verspreid kan worden. ’Satire moet kunnen’. Met sommige reacties op Facebook ligt dat anders, aldus Van de Beek. ’Deze uitingen hebben grote persoonlijke gevolgen en ook het functioneren als volksvertegenwoordiger wordt er door geschaad’. Vandaar zijn aangifte. Het Openbaar Ministerie moet nog besluiten of er een onderzoek komt.

  ’Satire hoort ook bij omroep’

  Hoofdredacteur Ed van Oerle van Schagen FM betreurt de ophef die is ontstaan. ,,Maar wij zijn niet verantwoordelijk voor de heftige reacties op Facebook. We vinden het wel jammer: het is uiteraard niet de bedoeling mensen te beschadigen. Maar ja: op social media zitten veel mensen die heel slecht kunnen lezen, maar wel goed zijn in het trekken van conclusies.’’ Toen bleek dat lezers de berichten in de rubriek ’Op de korrel’ voor serieus nieuws aanzagen is volgens hem een extra verwijzing in de rubriek gezet, die duidelijk maakt dat het satire is.
  ,,In de kop van het bericht staat telkens Op de Korrel: ....’ Wij dachten dat dan wel duidelijk was dat het geen echt nieuws betreft, maar een satirische rubriek. Maar voor veel mensen was dat blijkbaar niet duidelijk. Daarom melden we het nu expliciet onderaan het bericht er nog bij. De berichten in deze rubriek hebben niets met de werkelijkheid te maken.’’ ’Op de korrel’ blijft voorlopig gewoon bestaan. ,,Waarom niet? Sommige mensen roepen nu dat je dit soort zaken als Schagen FM niet moet doen, maar satire hoort ook bij de publieke omroep.’’

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Anoniem zei

  Een verkeerd beeld van de VVD krijgen? Men krijgt het juiste beeld van de VVD - een partij van leugenaars , oplichters en profiteurs is het.

  Anoniem zei

  @anoniem, dat zie je verkeerd juridisch bekeken, ze spreken vaak even de waarheid niet. En ze komen er nu nog mee weg. Daarom is het een cultuur geworden van vele VVD' ers die veelal hun eigen belang, en dat van hun netwerk goed behartigen om er zelf beter van te worden. In de praktijk zijn daar vele voorbeelden van te noemen die uitgebreid in de landelijke pers naar voren zijn gekomen. Als je een probleem hebt met politici die het niet zo nauw nemen met de wet, doe dan aangifte in het strafrecht, dat is er immers niet voor niets. Bovendien is het een plicht om aangifte te doen van strafbare feiten als je daar kennis van draagt. Uiteraard is het ongepast om iemand te bedreigen, en de wet heeft ook niet voor niets voorzien omdat daarvan aangifte te doen. Waar ik mij aan stoor is bijvoorbeeld horeca ondernemers door (VVD) beleid continu onder druk gezet worden om jongeren onder de 18 geen drank te schenken, en daarop volop op wordt gecontroleerd in de Kop van Noord Holland, terwijl er buiten bij de horeca gelegenheden volop harddrugs wordt verkocht aan minderjarige, en dat de politie, ondanks dat dit bekend is, en er meldingen worden gedaan, niets aan gedaan wordt. Geen capaciteit. En dan vinden VVD ers het vreemd dat mensen rare dingen gaan roepen, misschien moeten ze eens kijken waarom het volk met normen en waarden het meer dan spuugzat is, en uit frustratie allerlei zaken gaat roepen die ze anders nooit zouden roepen.

  Een reactie posten