Methaanlek bij gaswinning

Datum:
 • donderdag 9 augustus 2018
 • in
 • Categorie: ,
 •  Middelie - Bij de winning en opslag van aardgas komt zes tot tien maal zoveel methaangas vrij dan tot nu toe werd gedacht.
   Rien Floris 9-8-2018

  Dat zegt René Peters, directeur gastechnologie bij TNO; Hij pleit voor een landelijk meetnet.

  Methaangas is het belangrijkste onderdeel van aardgas. Bij het testen van winputten zoals in het aardgasveld van Middelie en bij transport van gas uit het veld komt methaangas vrij. Dat gebeurt onder meer door lekkende kleppen en flenzen in installaties of als installaties worden stilgelegd. Twintig procent van de methaangasuitstoot in Nederland komt volgens Peters voor rekening van de olie- en gaswinning.

  De vrijkomende gassen leveren volgens hem geen gevaar op voor de volksgezondheid, maar methaan is een gas dat het broeikaseffect versterkt.

  ,,Na CO2 draagt dit het meeste bij aan klimaatverandering en het heeft een veel sterker effect. Methaangas draagt tot 84 maal meer bij aan de opwarming van de aarde dan CO2. Dit maakt reductie van methaan een belangrijke speerpunt", zegt Peters.

  Vliegtuig 

  Voor het eerst in twintig jaar is de werkelijke uitstoot van methaan gemeten in Groningen. Daarbij werden een vliegtuig en mobiele meetinstallaties ingezet.

  Het onderzoek is opgestart naar aanleiding van Amerikaans onderzoek naar de herkomst van methaanuitstoot. Daar werd ontdekt dat bij olie- en gasproductie tot wel zestig procent meer methaanuitstoot voorkwam dan waar rekening mee werd gehouden. ,,Die methaanuitstoot heb je niet alleen in Groningen, maar ook in Noord-Holland bij Middelie en Bergermeer en bij installaties op de Noordzee", zegt de TNO-directeur. Hij bepleit een Nationaal Meetprogramma Methaan.,,Er wordt nu gerapporteerd door bedrijven en operators, maar dat gebeurt vooral aan de hand van berekeningen en schattingen. We willen een onafhankelijke meting zodat je precies weet waar methaan vrijkomt bij transport en opslag."

  Landbouw

  Overigens komt er ook methaan vrij door de landbouw (vooral veeteelt), bij waterzuiveringen en inklinking van veenweide. Peters: ,,Er is al twintig jaar niet gemeten en daar is het nu tijd voor. Metingen geven een meer betrouwbaar en robuust beeld als basis voor beleid om methaan- uitstoot terug te dringen."

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Johann zei

  Ja hoor, maak ons maar gek met deze hype. Weet u trouwens dat in spuitbussen slagroom, u weet wel met natuurstickers beplakt, als drijfgas lachgas wordt gebruikt. Dit lachgas is 65 maal schadelijker dan CO2 voor de vermoedelijke opwarming van de aarde.Het leuke is dat dit gas goedgekeurd is door Brussel en overige organisaties. Gekker kunnen we het niet maken !

  Anoniem zei

  Er zijn nog wel gekkere dingen te bedenken, bijvoorbeeld een wethouder die zonder een fatsoenlijk uitleg over gemaakte blunders op stapt en gewoon weer terug keert als wethouder in de politieke arena en daarna laat weten dat het college geen boodschap heeft aan mensen met een beperking in openbare ruimten die voor iedereen toegankelijk behoren te zijn.
  Het kan altijd nog gekker,de volgende flater laat zeker niet lang op zich wachten en zal dat weleens met het motorcross gebeuren te maken kunnen hebben.

  Een reactie posten