Vervuiling grond bij reactor Petten na vijf jaar opgelost

Datum:
 • donderdag 26 juli 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Petten - Na een sanering van vijf jaar is de vervuiling van het grondwater met tritium door een lekkende transportleiding bij de Hoge Flux Reactor in de duinen bij Petten opgelost.
  Michiel Snik 23-7--2018
  In 2012 werd de tritium gemeten in het grondwater in de bodem bij reactor van NRG in Petten. De oorzaak was een lekkage in een transportleiding, die alleen wordt gebruikt tijdens onderhoud om bassinwater tijdelijk op te slaan in een tank. De kapotte leiding is direct vervangen. Om de tritiumverontreiniging te verwijderen, is NRG in februari 2013 gestart met het oppompen van grondwater. Dat wordt nu afgebouwd, zo laat de nucleaire onderneming weten. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiermee ingestemd. Volgens zowel de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is het gevaar voor besmetting nu ’onbeduidend’.
  In de afgelopen vijf jaar is in het totaal zo’n 24.000 m3 grondwater opgepompt, waarmee meer dan 90% van de aanwezig hoeveelheid tritium is verwijderd. Tijdens de sanering van het water werden wekelijkse metingen uitgevoerd. Ruim een jaar terug bleek al dat de concentraties tritium in het grondwater sterk afnamen.

  0 reacties :

  Een reactie posten