Duizenden bomen uit Robbenoordbos

Datum:
 • zondag 29 juli 2018
 • in
 • Categorie:
 • Hollands Kroon - In het Robbenoordbos, aan weerskanten van de A7 bij Wieringerwerf, worden deze zomer tussen de acht- en tienduizend bomen gekapt.
  Martijn Gijsbertsen 28-7-2018  Staatsbosbeheer schakelt een aannemer in om de klus met een zogeheten harvester uit te voeren. Dat is een speciale houtoogstmachine, die bomen doorzaagt, stript (van takken ontdoet) en stammen in stukken zaagt.

  De werkzaamheden in het bos (circa zeshonderd hectare) staan gepland vanaf eind augustus, begin september en duren naar verwachting enkele weken.

  De operatie is minder omvangrijk dan eerder dit jaar, toen duizenden bomen vanwege de essentaksterfte moesten worden geveld. Waar het toen ging om bijna zeventig hectare, de grootste kaalslag in het Robbenoordbos ooit, blijft de ’schade’ nu beperkt tussen de 1,6 en hooguit vier hectare.

  De bomenkap is noodzakelijk om het Robbenoordbos te verjongen en te verdunnen. In principe worden, al dan niet elders, net zo veel jonge bomen herplant.

  ,,Tijdens een schouw is gebleken dat het bos in sommige werkblokken toe is aan verjonging. Er is vooral behoefte aan lindes, zwarte elzen, berken, sparren en dennen’’, weet boswachter Marcel Berkhout, gespecialiseerd in bosbeheer.

  Er zijn zestien verjongingsvlakken van duizend tot 2500 vierkante meter. Daarnaast zijn er zeven grotere verdunningsvlakken, waar te dominante boomsoorten worden weggehaald. ,,Het liefst groeien we naar het meest ideale bos toe: een kruidenlaag, struikenlaag en liefst drie boometages, waarbij de kronen sluiten tot een mooi bladerdak.’’

  Afgezet

  De circa tweeduizend kuub hout die bij de bomenkap vrijkomt, wordt verzameld op stapelplaatsen en afgevoerd naar een houtfabriek. Die maakt er zaaghout of planken van. Het kan zijn dat wandelpaden tijdens het werk tijdelijk voor publiek worden afgezet.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten