Rijk staat toch achter Pallas

Datum:
 • vrijdag 29 juni 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Haarlem - Binnen enkele weken besluit over laatste leningdeel
  Frans van den Berg 29-6-2018

  Binnen enkele weken komt het laatste deel van de lening van het Rijk voor de Pallas-reactor in Petten los.

  Daar is gedeputeerde Jaap Bond van overtuigd. Zodra dat het geval is, kan ook de provincie Noord-Holland haar laatste 17,5 miljoen euro overmaken aan de stichting die de komst voor de nieuwe reactor voorbereidt. Het Rijk en de Provincie steken ieder veertig miljoen euro in de opstartfase. Daarna moeten investeerders de daadwerkelijke bouw van de nieuwe reactor voor medische isotopen gaan betalen en en ook de leningen terugbetalen.

  Het provinciebestuur heeft recent een gesprek gehad met minister  Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport.  "Bruins staat volmondig achter Pallas en ik verwacht dat het Rijk binnenkort haar 17,5 miljoen overmaakt. Dan kunnen wij voor de zomerreces nog volgen."

  Dat gesprek was noodzakelijk omdat minister Eric Wiebes in de Tweede Kamer voor verwarring had gezorgd. Hij stelde dat het Rijk op twee paarden wedt. Naast Pallas wordt immers volop gewerkt aan een nieuw type deeltjsversneller, ofwel het project Lighthouse. Wiebes zou het onverstandig vinden als er twee systemen komen.

  Na die uitlatingen tapte de provincie op de rem bij het overmaken van het laatste leningdeel voor
  1 juli. Na het gesprek met Bruins is de lucht nu geklaard. "De Pallas-reactor gaat uit van bewezen technologie. Lighthouse staat nog in de kinderschoenen en kan niet alle isotopen voor de behandeling van kankerpatiënten leveren. Beide systemen kunnen naast elkaar bestaan."

  Noordhollands Dagblad


                                                                                                                                                                                                                                         

  0 reacties :

  Een reactie posten