Dwangsom HVC Middenmeer voor snellere actie tegen stank

Datum:
 • zaterdag 16 juni 2018
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Hollands Kroon - Middenmeer -  Afvalverwerker HVC in Middenmeer moet binnen zes weken aan de officieel geldende maatregelen 'geuremissienorm' voldoen anders krijgt het bedrijf een boete die kan oplopen tot negentig mille.
  Michiel Snik 15-6-2018  Uit geuronderzoek blijkt dat de afvalverwerker de geuremissienorm met een factor drie overschrijdt.
  Om de geuroverlast te reduceren heeft de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) een 'last onder dwangsom' opgelegd die kan  oplopen tot 90.000 euro, zo meldt deze organisatie in een persbericht dat gisteravond werd verspreid.

  Omwonenden van de HVC in Middenmeer klagen al geruime tijd over stankoverlast. De afvalverwerker ontkende lange tijd de veroorzaker van de overlast te zijn maar startte eind 2017 onder publieke druk toch een onderzoek naar de geurbronnen. Uit dat onderzoek bleek onder  meer dat de geldende geuremissienorm voor de biofilters van de composteerhal met een factor drie wordt
   overschreden.

  ln 2016 en 2017 ontving de ODNZKG over HVC Middenmeer veel stankklachten van bewoners uit onder meer Medemblik en Opperdoes, met een piek in het najaar 2017.

  De omgevingsdienst startte toen een handhavingstraject om de overlast te beperken. De toezichthouders van dienst controleren intensief of het bedrijf zich aan de milieuregels in de vergunning houdt.

  HVC maakte een plan om de overlast terug te dringen, maat wil pas eind 2018 de maatregelen doorvoeren. De dienst vindt dat te laat en heeft daarom een dwangsom opgelegd om de afvalverwerker te dwingen eerder in actie komen. Doet de HVC dit niet, dan moet er negentig mille aan de provincie worden betaald. De afvalverwerker was niet bereikbaar voor commentaar.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten