HVC blijkt toch bron stank

Datum:
 • dinsdag 1 mei 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Middenmeer - De afvalverwerking van HVC in Middenmeer is toch bron van stankklachten. Dit blijkt uit onderzoek door geurspecialist Olfasense.
  Connie Vertegaal 1-5-2018

  HVC, dat altijd meldde de zaakjes in Middenmeer op orde te hebben, moet investeren om de klachten te verhelpen.

  Vooral in Medemblik en Opperdoes klagen inwoners al jaren over stank van HVC. Eind vorig jaar haalde de actiegroep 'Weg met de stank' 1489 handtekeningen op en stapte hiermee naar de provincie, toezichthouder bij de afvalverwerking. Kort daarna kwam er een eind aan het storten van bedrijfsafval. Sinds januari  rijden vrachtauto's de 43.000 ton brandbaar afval weg naar de verbrandingsovens in Alkmaar. Dit is bijna afgerond.
  ______________________________________________

  Extra maatregelen bij afvalstation
  ______________________________________________


  HVC wees de stort van bedrijfsafval (geen activiteit van HVC maar van Afvalzorg) altijd als bron van stankklachten aan. HVC-topman Dion van Steensel zei een half jaar geleden nog tegen de gemeenteraad van Medemblik dat HVC niet de oorzaak was van stankklachten.

  Maar de vergistingsinstallatie en de composteerhallen van HVC blijken nu ook een bron van stankklachten.

  Monic van Eerden van HVC: "We dachten het op orde te hebben met een nieuwe biofilter dat eind 2016 bij de vergistingsinstallatie is geplaatst. Echter, de werking van het biofilter is nu afgenomen. Dat hadden we niet verwacht. Daarom komt komt er nu een gaswasser voor het biofilter, waardoor dit beter zijn werk kan doen. Ook komt er extra afzuiging in de composteerhallen. We willen zo min moglijk overlast veroorzaken voor de omgeving."De aanpassingen moeten eind dit jaar in werking zijn.

  Het nieuws is een opsteker voor het comité 'Weg met de stank'.

  Op 14 mei is er van drie uur tot 9 uur een inloopbijeenkomst voor omwonenden bij HVC in Middenmeer.

  Noordhollands Dagblad
  1 reacties :

  Chiene Vos zei

  Hier in Alkmaar is het zusterbedrijf van deze HVC gevestigd. Hier stinkt het ook .Toch zijn er weinig mensen die het opvalt want in deze houtstookgekke gemeente met B&W diep in de belangenverstrengeling stinkt het altijd Letterlijk en fuguurlijk.Er komen hier nog 2 van die ellende dingen erbij.Saillant detail: het betreft helemaal geen locaal of landelijk afval meer maar ongecontroleerd en besjoemeld afval van heinde en verre Schepen met "afval" hout , lees vermoorde bossen met hout uit Amerika etc liggen in het kanaal te wachten DIT MOET STOPPEN En allang niet meer alleen vanwege de stank.Dit is ECOCIDE en we worden hier allemaal ziek.

  Een reactie posten