Hogere huur door energiemaatregel

Datum:
 • dinsdag 1 mei 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Huurders hebben de morele plicht om mee te betalen aan maatregelen die de verhuurder neemt om het milieu te ontzien, zo stelt directeur Stefan van Schaik van wooncorporatie Wooncompagnie. 
  Michiel Snik 1-5-2018

  Zij gaan dus meer huur betalen als de grootste sociale verhuurder in deze regio aanpassingen aan hun huis verricht om het energieverbruik te verlagen. 

  In Nederland moeten op termijn alle woningen van het gas af, zo is de doelstelling van het kabinet. Daarvoor moeten bestaande verwarmingsinstallaties worden vervangen, huizen veel beter worden geïsoleerd en ook het elektriciteitsnet worden aangepast.

  Nieuwbouw

  ,,Als je nieuwe woningen echt energie-neutraal wilt bouwen, kost dat al snel twintig mille per huis extra. Dat kunnen corporaties niet uit eigen zak betalen, dus zullen de huurprijzen van nieuwe woningen fors stijgen. Maar dan kom je weer in de knoop te zitten met de woningtoewijzing. Je moet immers passend toewijzen op basis van iemand zijn inkomen. Dit beleid van het kabinet heeft dan automatisch tot gevolg dat mensen met een lager inkomen niet meer in aanmerking komen voor een nieuwe woning. Daar moet eerst een oplossing voor worden gevonden’’, vindt Van Schaik.

  Om het wonen in de bestaande huurwoningen die van het gas af moeten betaalbaar te houden, wil de corporatiedirecteur ingrijpende maatregelen treffen. ,,Je moet die huizen eerst maximaal gaan isoleren en ook de installaties in de huizen aanpassen. De daling in de energielasten die dit tot gevolg heeft tellen we op bij de huur. De totale lasten blijven dan hetzelfde voor de huurder en we dringen wel het gasverbruik fors terug wat noodzakelijk is voor het milieu.’’

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Johan Zillig zei

  Door die LUCHTFIETSERIJ van deze incompetente regering wordt de burger aardig op kosten gejaagd terwijl het aardgas uit Rusland en Noorwegen over hun landgrenzen klotst. Hoe stom kan men zijn daar in Den Haag.

  Een reactie posten