Zonneparken op landbouwgrond als laatste optie

Datum:
 • woensdag 25 april 2018
 • in
 • Categorie:
 • Den Haag -  De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de provincies en gemeenten. 

  Frans van den Berg 25-4-2018

  Zonneparken aanleggen op landbouwgrond moet worden gezien als de laatste optie. Eerst moeten daken van gebouwen en niet-productieve gronden zoveel mogelijk worden benut.

  Dat stelt minister Eric Wiebes in antwoord op Kamervragen van Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Zij is verontrust over de run van vooral buitenlandse investeerders op gras- en akkerland voor het plaatsen van zonnepanelen. Daardoor schieten de grondprijzen omhoog en dat is ongunstig voor jonge boeren die willen investeren. Ook vreest zij voor de biodiversiteit en het onttrekken van grond voor de voedselproductie.

  Minister Wiebes deelt de zorgen, maar is niet van plan om landelijke regels af te kondigen. De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de provincies en gemeenten. Die moeten een afweging maken, waarbij landbouwgrond pas als laatste optie inbeeld is.,,Gemeenten en provincies moeten een stimuleringsbeleid voeren voor het bevorderen van opwek op daken, onproductieve gronden en meervoudig te gebruiken oppervlakten."

  Zelf komt Wiebes voor de zomer met een plan om duurzame energie op rijksvastgoed te versnellen. Boerenorganisaties, omwonenden en tal van politieke partijen maken zich steeds meer zorgen over de wildgroei van zonneparken. Tennet trok onlangs ook al aan de bel omdat steeds meer parken in dunbevolkte gebieden worden aangelegd, waar het elektriciteitsnet niet geschikt is voor zoveel stroomopwekking. Kamervragen over dit laatste probleem moet Wiebes nog beantwoorden.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten