Zonneparken op boerengrond booming business

Datum:
 • dinsdag 24 april 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Als de graskuilen boven je hoofd blijven groeien is dit misschien een mooi alternatief. Hoewel het er landschappelijk niet mooier op wordt:


  Harm Boontjes, boer van beroep, plant naast zijn aardappelen dit jaar ook nog iets anders op zijn erf: twee hectare zonneparken zijn in aanbouw. En boer Boontjes is niet de enige die zijn gewassen op het land verruilt voor zonnepanelen.


  Rona Uitentuis van LTO Nederland is niet blij met al die zonneparken op boerengrond.“We hebben hier in Nederland perfecte landbouwgrond. En dan misbruiken we die goede grond waar we veel beter voedsel op kunnen produceren.“ De l andbouworganisatie pleit er dan ook voor om eerst alle daken te bedekken met panelen. Boer Boontjes is het daar wel mee eens, maar zijn dak is al bedekt. “En de plek op het dak die nog over is, ligt ongunstig voor panelen, dus de rest doe ik op het veld.”

  'Rendement van de investeringen gaan naar het buitenland'
  Dat zonneparken gebouwd worden door buitenlandse bedrijven met behulp van Nederlandse subsidie, is iets dat Uitentuis niet begrijpt. “Ik vind het heel bijzonder dat er Nederlands subsidiegeld van de Nederlandse belastingbetaler naar het buitenland verdwijnt en wij vooral belast worden met het lelijke uitzicht.” Het is niet bekend hoeveel subsidie naar het buitenland gaat omdat het vaak via Nederlandse tussenpersonen gaat. “De subsidie wordt door de bedrijven gebruikt om de investering rendabel te krijgen en het rendement van die investering gaat weer naar het buitenland, naar de investeerder toe”, aldus Uitentuis. In de eerste helft van vorig jaar (meest recente cijfers) werd 3 miljard euro uitgekeerd aan zonneprojecten

  Video: eenvandaag.avrotros.nl/item/…

  1 reacties :

  Johan Zillig zei

  Je begin je langzamerhand af te vragen hoe snugger onze beleidmakers zijn. Nederlands belastingsgeld stroomt de grenzen over en men blijft op de handen zitten. Wat een verstand!

  Een reactie posten