Oude turbines in Waardpolder bij Nieuwesluis wijken

Datum:
 • zaterdag 14 april 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon -  Binnenkort worden ze neergehaald om plaats te maken voor zes megaturbines.
  Leo Blank 14-2-2018
  Hollands Kroon - Nieuwesluis - De negentien verouderde windmolens van WP Energiek tussen Kolhorn en Nieuwesluis zijn gestript. Binnenkort worden ze neergehaald om plaats te maken voor zes megaturbines.

  Het windmolenpark in de Waardpolder is in 1996 geopend door toenmalig koningin Beatrix. Het was destijds een van de grootste van Nederland. De turbines hadden elk een vermogen van 250 KW/h. In totaal dus  zo'n 4,75 megawatt (MW).

  De windmolens werden voor initiatiefnemer Nuon nooit een succes. Procedures vergden zoveel tijd dat ze bij plaatsing al verouderd waren. WP Energiek, opgezet door een groep agrariërs in de Waardpolder, nam het park in 2006 over van het energiebedrijf.

  Vier keer zo hoog

  Nu is de tijd rijp om ze te vervangen door aanzienlijk grotere turbines.
  Directeur Dolf Geertzma van WP Energiek verwacht dat de bouw van de zes 'reuzen' met een masthoogte van 117 tot 120 meter (vier keer zo hoog dan de oude) en een rotor-diameter van
  126-132 meter dit jaar start. Zodat de windvangers, elk met een vermogen van 3,6 megawatt, volgend jaar volop draaien. De opgewekte energie, bij elkaar 20 MW, voorziet in de behoefte van 20.000 tot 30.000 huishoudens.

  Inmiddels zijn onderdelen van twee verouderde turbines, zoals generatoren en rotorbladen, al verkocht en vervoerd naar Italië. Daar krijgen  ze een tweede leven", aldus Geertzma. Ook bruikbare delen van de zeventien resterende windmolens vinden binnenkort hun weg naar een andere bestemming. Vervolgens worden alle negentien kale masten gesloopt.

  De hele operatie met een prijskaartje van 20 tot 25 miljoen euro, vergt veel meer tijd dan verwacht. Geetzma: ,,De provincie zet vol in op windenergie. Iedereen zit te springen om bouwers en installateurs. dat veroorzaakt vertraging, ook bij ons."

  De oude turbines zijn van Nedwind, de nieuwe van het Duitse Nordex.

  Noordhollands Dagblad
  1 reacties :

  Anoniem zei

  VRESELIJK!

  Een reactie posten