Kabinet zet geen rem op voortgang Pallas reactor

Datum:
 • vrijdag 27 april 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Petten - Pallas kan doorgaan met de ontwikkeling van de nieuwe reactor in Petten.
  Roel van Leeuwen 27-4-2018

   Het kabinet zet geen rem op de voortgang van de beoogd opvolger van de Hoge Flux Reactor. Dit om de risico’s op tekorten van medische radio-isotopen voor de behandeling van kankerpatiĆ«nten te beperken.
  Het kabinet heeft laten onderzoeken hoe de Pallas reactor zich verhoudt tot het Lighthouse project. Lighthouse is een nieuw type deeltjesversneller voor de productie van het belangrijkste isotoop Molybdeen-99.
  Tegenstanders van het Pallas project stellen dat Lighthouse de komst van de reactor overbodig maakt. Maar het kabinet vindt dat beide initiatieven verder moeten worden ontwikkeld.
  Het Pallas-project is vergevorderd concludeert ook het bureau Strategy&. Pallas zou een solide businesscase hebben. Bij realisatie van beide projecten zou er wel een overcapaciteit zijn als het gaat om Molybdeen-99. In 2020 worden beide initiatieven opnieuw tegen het licht gehouden. De verwachting is dat het Rijk en de provincie Noord-Holland dan het laatste deel van een lening aan Pallas hebben verstrekt.
  Een woordvoerster van Pallas zegt dat het positief is dat het kabinet kiest voor een zorgvuldige weg waarbij de leveringszekerheid van isotopen voorop staat. ,,Het biedt ons alle ruimte om door te gaan met de voorbereiding.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten