Hollands Kroon moet stevig vinger aan pols houden bij zorguitgaven

Datum:
 • vrijdag 9 maart 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Hollands Kroon moet een veel steviger vinger aan de pols houden voor wat betreft de zorguitgaven.
  Martijn Gijsbertsen 8-3-2018

  Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad, die donderdagavond heeft besloten dat 1,1 miljoen euro wordt afgedekt van een gat (over 2017) van ruim drie miljoen euro bij zorgpartner Incluzio.
  Als voorwaarde daarbij is gesteld dat er een gedegen analyse moet worden gemaakt hoe het komt dat er een toenemend beroep wordt gedaan op met name de jeugdzorg.

  Risico’s

  Bovendien moet grondig worden onderzocht welke toekomstige (financiële) risico’s Hollands Kroon op het gebied van de zorg loopt. De gemeente wil het contract met Incluzio tot 2022 verlengen.
  Ook de samenwerking met de marktpartij, die sinds medio 2016 alle zorgtaken van de gemeente heeft overgenomen en werkt met tal van onderaannemers, moet per jaar onder de loep worden genomen.
  Het besluit om het verlies bij de zorgexpert gedeeltelijk te verminderen, werd niet zonder slag of stoot genomen.

  Vergrijzing

  Zo vroeg Henk van Gameren (Lada) zich af of zorgtekorten, gezien de vergrijzing, niet structureel dreigen te worden.
  ChristenUnie-raadslid Johan Paul de Groot noemde het voorstel om bij te springen ’verbazingwekkend en onverantwoord’. ,,Waar het geld blijft, hebben we niet helder in beeld. Het is ondoorzichtig en onvoldoende onderbouwd.’’

  Inschattingfout

  Jan Eichhorn van GroenLinks sprak van een ’forse inschattingsfout’ door met Incluzio in zee te gaan en riep zelfs op met deze marktpartij te stoppen.
  ,,Het financiële beleid is zorgwekkend, mistig, de gegevens bijzonder vaag, waardoor mij het gevoel bekruipt dat we geld in een bodemloze put storten.’’
  Dorien Sybenga (Progressief Hollands Kroon) noemde het verlies een ’ondernemersrisico’.
  Wethouder Mary van Gent maakte duidelijk dat de 1,1 miljoen euro ’een heleboel geld is’, maar dat Incluzio daar contractueel terecht aanspraak op maakt.
  ,,Gaandeweg zijn taken aan hun pakket toegevoegd, onder meer een telefoondienst en het leerlingenvervoer.’’

  Grip

  PvdA-raadslid Elbert Volkers wil dat de auditcommissie (gemeentelijke rekenkamer) naar de cijfers van Incluzio kijkt om grip op de situatie te krijgen. ,,Kiezen voor een andere zorgverlener en niet bijdragen, lijkt ons onverstandig.’’
  Ook VVD, Senioren Hollands Kroon en Lada uitten zorgen, maar vinden dat de samenwerking met Incluzio kan worden voortgezet, zo lang partijen alert blijven op de kosten.

  Noordhollands Dagblad


  3 reacties :

  Dekker zei

  Enig gevoel van humor kunnen we de bestuurders van Hollands Kroon toch niet ontzeggen?
  Jarenlang is er door diverse wethouders(met goedvinden van de Raad) voor vele tientallen miljoenen over de balk gegooid. Denken we aan de bijna 20 miljoen voor een overbodig Gemeentehuis (wethouders Franken van het CDA en wethouder v.d.Laan van de PvdA), vervolgens de vele miljoenen die nodig zijn voor het opknappen van het oude??, nieuwe Gemeentehuis??, de Kooyhaven, de gezondheidszorg, enz. en dan nu na vele jaren tot de conclusie komen dat het wel een tandje minder mag met het over de balk gooien van gemeenschapsgeld. Is dat humor of is dat geen humor, of is het stupiditeit?

  Anoniem zei

  Reactie vorige schrijver: Het is geen humor, het is geen stupiditeit, maar het is stomheid.Daarom zou een cursus voor deze gemeenteraadsleden en het college misschien wel een hele goede oplossing zijn, mits zij de cursus wel kunnen begrijpen? Gratis cursus 'Politiek Actief' voor inwoners/politieke partijen Noord-Holland. De Cursus "Politiek Actief" is zeker ook prima voor de meeste Politieke partijen van Hollands Kroon. Moet een Partij wel INTEGER zijn? Hoe moet ik de kiezer NIET voorliegen? Wanneer moet een partij naar zijn inwoners LUISTEREN? Mag ik in de partij of als wethouder wel blijven zitten als ik de boel niet goed uitvoer of BEDONDERT heb? Hoe lang mag ik als wethouder blijven LIEGEN? Wanneer moet ik naar de kiezer LUISTEREN? Hoe DIEP moet een vaargeul zijn om in de haven te moeten komen? Moeten wij of de dokters ons nieuwe dure gemeentehuis GEBRUIKEN? Wanneer moeten wij nou in het nieuwe of het oude gemeentehuis zitten? Moet ik insprekers naar huis sturen en VERBIEDEN in te spreken? Mag ik als burgemeester inwoners UITSCHELDEN voor zure gekken? Dit zijn een van die cruciale onderwerpen die in deze cursus oa. zou moeten worden afgeleerd. Dan zou deze cursus misschien een bijdragen kunnen leveren om een normaal democratisch en eerlijk gevormde gemeenteraad te kunnen vormen. Denk daar maar eens over na gemeenteraad van Hollands Kroon, als u tenminste integer door het leven wil gaan in Hollands Kroon. O ja de cursus is gratis en in werktijd te doen,dus wel aantrekkelijk! Ik weet niet of ex.VVD wethouder en nu weer terug gekeerde raadslid T.Meskers word toegelaten voor de ze cursus? Want de provincie verwacht wel een beetje opleidingsniveau voor deze cursus.


  Anoniem zei

  Een cursus voor ambtenarij en politiek in HK is weggegooid geld.

  Een reactie posten