’Den Helder procedeert er echt niet zomaar op los’

Datum:
 • woensdag 13 december 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Helder - De gemeente Den Helder procedeert er niet zomaar op los.
  Ronald den Boer 13-12-2017
  De kosten die ze maakt voor advocaten zijn ofwel wettelijk niet vermijdbaar, ofwel nodig omdat het een bijzondere zaak is.
  Dat zei burgemeester Koen Schuiling maandagavond in reactie op een motie van de voltallige oppositie.
  Daarin hekelen de initiatiefnemers de in hun ogen extreme bedragen die gemoeid zijn met rechtszaken en andere procedures. Dit zou door Helderse burgers niet begrepen worden. In de motie wordt gevraagd om strakke regels voor het voeren van juridische procedures.
  Volgens Schuiling is er verschil tussen beeldvorming en realiteit. Die realiteit is in de ogen van het college dat Den Helder niet veel meer procedures voert dan andere gemeenten in het land doen.
  ,,We nemen honderden besluiten. Jaarlijks worden daartegen 250 bezwaren ingediend. Daarnaast zijn er zo’n zestig rechtszaken.’’
  Dat lijkt veel en kostbaar, maar Schuiling wees er op dat honderd procent van de bezwaarzaken en vijfennegentig procent van de rechtszaken door eigen ambtenaren worden afgehandeld. Wanneer de gemeente door derden voor de rechter gedaagd wordt moet zij zich wettelijk laten bijstaan door een advocaat.
  ,,Maar we proberen de kosten zoveel mogelijk te drukken door mediation of door de advocaat een goed dossier te geven. Er is geen sprake van dat de gemeente er maar op los procedeert en de zakken van advocaten vult.’’
  Hij kon de oppositie niet overtuigen. Volgens Carla van Driesten (Vrije Socialisten) bestaat er veel maatschappelijk onbegrip over de juridische kosten, te meer daar veel mensen zelf geen geld hebben om naar de rechter te stappen. De motie werd niettemin met 19 stemmen tegen 11 verworpen.
  Noodhollands Dagblad

  2 reacties :

  Bakker zei

  Als ambtenaren falen in hun beleid en de burgers daarop reageren met een rechtszaak lossen de falende ambtenaren het vervolgens zelf op aldus de burgemeester van Den Helder. Zo hou je een falend systeem in stand.
  In Hollands Kroon is het daarentegen veel erger, daar lossen de ambtenaren helemaal niets op en draaien de burgers vervolgens op voor het falende beleid van de ambtenaren en bovendien als kers op de taart, de hoge kosten van advocaat en rechtbank Alkmaar of nog erger.

  Mr. X zei

  Kom heer Bakker, er is ook een andere zijde aan specifiek deze medaille. Ik heb de stellige indruk dat de burgers van Hollands Kroon er uiterst tevreden mee zijn dat zij de kosten voor de advocatuur en rechtbank Alkmaar gaarne opbrengen en daarvoor van het broederschap een pluim krijgen omdat zij daarmede op geheel vrijwillige en sociaalvoelende wijze de werkgelegenheid in de juridische sector op een voor ons uitermate bevredigend peil houden. Bij deze wil ik B&W, Raad en ambtenarij en niet te vergeten de belastingbetalende burgerij die in een magnifieke symbiose samenwerken om onze dik belegde boterham in stand te houden. Gaat zo voort met Uw goede werken!

  Met tevreden en vriendelijke groeten,

  Namens het broederschap; Mr. X

  Een reactie posten