Klager uit Wieringerwaard verliest proces over rook van hout stokende buren

Datum:
 • woensdag 8 november 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - De gemeente Hollands Kroon is niet tekortgeschoten bij de controle na klachten over een houtstookkachel in Wieringerwaard.

  Ron Ranzijn

  Bestuursrechter W. Klaus beoordeelt het door de toezichthouder verrichte onderzoek weliswaar als beperkt maar voldoende.
  Bewoner Leen Leynse klaagde bij de gemeente over gezondheidsklachten die zouden worden veroorzaakt door de houtkachel van naburige bewoners aan de Noordzijperweg.
  Ambtenaren van de gemeente voerden daarop controles uit. Ook werden de gewraakte houtkachel en de rookafvoer gecontroleerd. Er werd niets strafbaars geconstateerd.
  De commissie bezwaarschriften adviseerde desondanks het bezwaar van Leynse gegrond te verklaren, omdat de controles te weinig frequent en onzorgvuldig zouden zijn uitgevoerd.
  Die opvatting deelden burgemeester en wethouders niet, het bezwaar werd ongegrond verklaard.
  Leynse stapte daarop naar de bestuursrechter. Hij voerde aan dat de rook kankerverwekkende stoffen bevat.
  Omdat de vrijkomende ultrafijnstof niet waarneembaar is met het oog is alleen bouwkundige controle volgens hem onvoldoende. De gemeente zou moeten optreden op basis van de Wet Milieubeheer.
  De rechter stelt dat landelijke regelgeving voor het gebruik van houtkachels en haarden ontbreekt. Evenmin zijn er algemeen aanvaarde inzichten over de schadelijkheid.
  Bij de weliswaar beperkt gebleven gemeentelijke controles was niets gebleken van enige overlast.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten