Afvalberg Wieringermeer gaat weg na klachten over stank

Datum:
 • woensdag 8 november 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - NV Afvalzorg haalt 40.000 ton bedrijfsafval weg op de stortplaats in de Wieringermeer aan de Koggenrandweg. 
  Ed Dekker 8-11-2017
  De maatregel is het eerste succes van het Medemblikker actiecomité ’Weg met de stank’.
  Het tijdelijk gestorte afval wordt verplaatst naar verwerkingsbedrijven HVC in Alkmaar en AEB in Amsterdam. Daar wordt het verbrand. Het transport duurt dertien weken en begint in de tweede week van januari. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied - de provinciale inspectie - moet de maatregel nog goedkeuren.
  Paul Rietmeijer van het actiecomité noemt de aanpak ’bemoedigend’. ,,Wij zien dit als een begin.” Al jaren wordt geklaagd over stankoverlast, vooral in Medemblik. De laatste tijd groeit het aantal klachten sterk.
  Het comité zet de voorgenomen handtekeningenactie door.

  Onderzoek

  Afvalzorg is een van de gebruikers van de stortplaats, samen met HVC en Sortiva. De exacte oorzaak van de stank is officieel nog steeds niet bekend, ondanks diverse onderzoeken. Vanwege aanhoudende klachten van omwonenden heeft de Omgevingsdienst de kwestie opnieuw in onderzoek genomen.
  Over het weghalen zegt manager Harm Ritsema van Afvalzorg: ,,De precieze geurbron blijft onduidelijk. Wij denken dat ons afval geen rol speelt in de klachten van dit jaar. Na de verwijdering kan dat objectiever worden beoordeeld.”

  Begin april

  Per dag wil NV Afvalzorg zeshonderd tot achthonderd ton bedrijfsafval weghalen van de stortplaats in de Wieringermeer, vanaf de tweede week van januari. ,,Dit zijn dagelijks dertig tot veertig vrachtwagens. Het transport is op de normale werktijden”, zegt Harm Ritsema van Afvalzorg. Begin april moet alles weg zijn.
  Zestig procent van het afval wordt verbrand in Alkmaar, de rest in Amsterdam. Met de maatregel tegen stankoverlast voert Afvalzorg de berg van 40.000 ton afval versneld af. Het gaat om tijdelijk opgeslagen bedrijfsafval waarvoor afvalverbranders HVC (Alkmaar) en AEB (Amsterdam) even geen ruimte hebben. Al negen jaar slaat Afvalzorg dergelijk afval tijdelijk op in Middenmeer. De omvang van de buffer schommelt steeds rond de 40.000 ton, aldus Ritsema. Sinds eind januari dit jaar is niets aan- of afgevoerd, aldus Ritsema. Hij wil niet zeggen wat de maatregel kost.

  Andere berg

  Met een andere, veel grotere berg afval van Afvalzorg op de stortplaats gebeurt niets. Dit gaat om 3,5 miljoen kuub uitgedroogd slib. Dit afval ligt hier permanent. Het kan volgens Ritsema niet worden verwerkt. Er is nog ruimte voor een miljoen kuub van dit afval. Stankklachten kunnen volgens Ritsema niet door dit afval ontstaan. ,,Buiten de stortplaats hebben wij nooit enige geur van dit afval geconstateerd.”
  Na het transport van de 40.000 ton blijft de vrijgekomen ruimte ’voorlopig onbenut’, stelt Ritsema.

  1 reacties :

  Bakker zei

  Kan iemand uitleggen hoe het mogelijk is dat nu spijkers met koppen geslagen worden door de Provincie terwijl Hollands Kroon de verantwoordelijke Gemeente is?
  Waarom heeft de RUD (milieudienst) de omwonenden keer op keer met een kluitje in het riet gestuurd en waarom hebben de handhavingsambtenaren van Hollands Kroon geen stappen tegen HVC genomen?
  Dat de RUD niet functioneert is onder de insiders al jaren bekend maar dat RUD zo schaamteloos opereert door de omwonenden te negeren is stuitend. De chaos en het disfunctioneren van de gemeentelijke thuiswerkende handhaving ambtenaren is al jaren een gegeven, daar kijkt niemand meer vreemd van op of het moet een particulier zijn met een 10 cm. te brede dakkapel, dan kan er wel opgetreden worden en dwangsommen geëist worden.

  Een reactie posten