Helderse offshorehaven blijft nog altijd banenmotor

Datum:
 • dinsdag 28 november 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Den Helder - Ondanks de diepe crisis in de olie- en gasindustrie van de afgelopen jaren is de werkgelegenheid in de offshore slechts licht gedaald.
  Arie Booy

  Dat constateert de Maritieme MonitoÍ 2017 van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het Rotterdamse bureau Ecorys stelt: "De werkgelegenheid in de offshore is vorig jaar gedaald met drie procent. Gezien alle alarmerende berichten over de offshore lijkt deze daling aan de lage kant."

  Nu d.e olieprijs stijgt, hoopt de Helderse havenwethouder Edwin Krijns dat de opgaande lijn weer is ingezet: "De olie- en gasindustrie heeft ons veel gebracht", meldt Krijns. Aangezien de offshore windmarkt de Noordkop nog niet bereikt heeft, blijft het winnen van fossiele energie van groot belang voor de regionale werkgelegenheid.

  Een verklaring voor de meevallende cijfers is volgens de Maritieme Monitor dat veel van de ontslagen in het buitenland vielen. Daarnaast is uit jaarverslagen op te maken dat toeleverende bedrijven zich op andere sectoren dan de off-shore zijn gaan richten.

  In Den Helder is de teruggang in de werkgelegenheid iets groter dan het landelijk gemiddelde van drie procent in de offshore.

  Bij in en voor de haven werkzame bedrijven waren vorig jaar 2509 personen in dienst. Dit getal wordt directe werkgelegenheid genoemd. Maar de haven verschaft ook indirecte werkgelegenheid bij toeleverende bedrijven. Die wordt becijferd op 3811 personen. Bij elkaar opgeteld betekent het dat 6320 personen werk hebben door de haven.

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Sam Kooy zei

  Dat de Offshore-windmarkt de haven van Den Helder 'nog niet heeft bereikt' moge duidelijk zijn. De Kooyhaven is nog steeds zo dood als een pier. Er ligt zelfs geen roeiboot. Wat zei Meskers in augustus 2016 ook weer ? Hij zei in mijn woorden: "eind september (2016) deel ik mee welk bedrijf zich op de Kooyhaven gaat vestigen". Evenwel: die lange adem van Meskers is véél langer dan hij zelf vermoedde ! Miskleun nummer zoveel. Moge Allah Hollandskrooon behoeden voor zijn terugkeer.

  Kapitein Rob zei

  Interessanter wordt het als deze statistieke apekoppen zouden vermelden hoeveel mensen uit Den Helder en directe omgeving werk hebben/hadden aan de offshore; geleuter over toeleverende bedrijven, allemaal van buiten, levert geen werk op voor Nieuwediep. Hoogstens voor een kordon ambtenaren die elke dag deze 'werkgelegenheids'cijfers in lijstjes invullen en het er druk mee hebben over die procenten te praten.

  Een reactie posten