Wieringerwerver is woedend om conflict over huisvesting van arbeidsmigranten

Datum:
 • zondag 8 oktober 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Rob Stam (48) uit Wieringerwerf is woedend. Waarom krijgt hij een dwangsom aan zijn broek voor het huisvesten van hooguit tien buitenlandse uitzendkrachten in het bedrijfspand achter zijn woning aan de Dorsmolen?
  Martijn Gijsbertsen
  En waarom heeft Hollands Kroon wel medewerking toegezegd aan de verbouwing van een leeg kantoorpand aan de overkant van zijn huis tot logiesaccommodatie voor maximaal tachtig arbeidsmigranten?
  ,,Beide panden staan op hetzelfde bedrijventerrein en vallen onder hetzelfde bestemmingsplan. Alleen wanneer ik die kant op kijk, mag het daar niet. En draai ik 180 graden, dan kan het daar klaarblijkelijk wel’’, legt Stam zijn boosheid en verbazing uit.

  ’Willekeur’


  Hij stelt al meermaals contact te hebben opgenomen met de gemeente, maar een knappe uitleg heeft hij naar eigen zeggen tot dusverre niet gekregen. ,,Er worden geen vastomlijnde regels gehanteerd, het is pure willekeur’’, is zijn indruk.
  ,,Mij is te verstaan gegeven dat Hollands Kroon geen tijdelijke buitenlandse werknemers meer op bedrijventerreinen gehuisvest wil hebben. Nou, ongeveer een week nadat mijn verzoek om de bewoning te legaliseren werd afgewezen, kreeg een logiesaccommodatie aan De Stek toestemming om met zestig plaatsen uit te breiden. Heb ik bezwaar tegen gemaakt, afgewezen. Schiet mij maar lek.’’
  Woordvoerster Noortje Slot van de gemeente laat desgevraagd weten dat ’ieder initiatief wordt beoordeeld op dezelfde gronden’.

  Richtafstanden

  De locatie aan de Dorsmolen, waar Stam woont en de bovenetage van zijn bedrijfspand wil gebruiken voor kamerverhuur, voldoet volgens haar niet aan de richtafstanden voor huisvesting van arbeidsmigranten.
  ,,De afstand tot naburige woningen en andere hindergevoelige objecten moet minimaal tien meter zijn en die wordt niet gehaald. Dat is aan de overkant van de straat wel zo.’’
  Stam kan zich niet met die uitleg verenigen, omdat volgens hem de woningen op het bedrijventerrein bedrijfswoningen zijn en alle activiteiten in de buurt tot en met milieucategorie twee dan zijn toegestaan.
  Seizoenswerkers wonen sinds de aanzegging door burgemeester Jaap Nawijn in november 2016 niet meer boven zijn bedrijfspand.

  Dwangsom

  Een bezwaar dat hij heeft ingediend tegen de opgelegde dwangsom van tienduizend euro per overtreding, met een maximum van een halve ton, is afgewezen.
  De Wieringerwerver zoekt het nu hogerop bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland.

  Inkomstenderving

  ,,Ik voel me alles behalve eerlijk behandeld. Dat is heel frustrerend, want ik heb wel inkomstenderving: die verdieping staat leeg. Joke Geldhof, gedeputeerde van Noord-Holland, is voorstander van huisvesting van buitenlandse arbeidsmigranten in woonkernen op kleinere schaal. Dat is precies was ik bied.’’
  De maximaal tachtig arbeidsmigranten die straks mogelijk tegenover Stam worden gehuisvest, krijgen straks niet allemaal onderdak in het leegstaande kantoorpand (voormalig eigendom van Wooncompagnie).

  Woonunits

  Uit het plan van Rotteveel M4, bureau voor bouwmanagement en vastgoedadvies uit Alkmaar, blijkt dat op de groenstrook erachter woonunits worden geplaatst.
  ,,Op dat stuk willen we een gebouw van twee lagen realiseren, met een- en tweepersoonskamers’’, beaamt directeur Bert Rotteveel.
  Zijn bureau is geen eigenaar van pand en grond; dat is een particulier. Rotteveel treedt op namens een belegger die het wil kopen en verhuren, mits er definitief toestemming voor een logiesaccommodatie komt.

  Onderzoek

  De gemeente Hollands Kroon is in principe bereid hieraan medewerking verlenen, maar wacht uitkomsten van (regionaal) onderzoek naar de behoefte aan huisvesting voor tijdelijke werknemers af.
  Een vergunning voor het project van circa anderhalf miljoen is nog niet aangevraagd. De planning is dat in de loop van 2018 er seizoenarbeiders kunnen wonen.

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Zorro zei

  Het is de bedoeling dat er door aannemers grote hokken neergezet gaan worden waar deze arbeidsmigranten (komen ze uit de ww.pot van Amsterdam/Rotterdam?) in gehuisvest gaan worden waarvan de uitzendbureau 's eigenaar zijn om die migranten zoveel mogelijk uit te kunnen knijpen. Een soort verplichte nering dus en daar passen kleinere particuliere initiatieven niet in. Dit in volledige onderlinge samenwerking tussen lokale overheid, rechtbanken en uitzendbureau 's.

  Leo Douma zei

  Waar gaat dit naar toe?? Ze zitten overal en nu ook op de zolder van een bedrijfspand? Zorg dat deze arbeidsmigranten een goed dak boven hun hoofd krijgen. Beter om met velen in een grote opvang te zitten met alle benodigde voorzieningen dan overal in de polder een paar mensen te huisvesten.

  Een reactie posten