Schagen koopt verplichting van eis nieuwe natuur af

Datum:
 • zondag 8 oktober 2017
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Schagen - De gemeente Schagen heeft een verplichting van de provincie afgekocht om nieuwe natuur aan te leggen.
  Ed Dekker
  Het ging om compensatie vanwege een bouwproject in Burgerbrug.
  Afkopen komt nauwelijks voor, stelt Arthur Raphet Meeng van de provincie Noord-Holland.
  Langs de Grote Sloot in Burgerbrug ging een kwart hectare waardevol weidevogelgebied verloren door verplaatsing van agrarische bedrijf Van Schie en vervangende nieuwbouw. De provincie accepteerde deze veranderingen op voorwaarde dat de gemeente het verlies aan natuur compenseerde.
  Raphet Meeng: ,,Dan moet je eerst nieuwe natuur in de directe omgeving aanbieden. Lukt dat niet, dan moet dat elders. Gaat dat ook echt niet, dan rest als uiterste middel financiële compensatie.”

  Bedragen

  Hij kon vrijdagmiddag geen bedragen noemen. Volgens Schager ambtenaar Jan Paasman ging het in Burgerbrug om ongeveer 4.000 euro. De provincie steekt dit geld in andere groenprojecten, verzekert Raphet Meeng.
  Het afkopen door Schagen blijkt uit het nieuwe groenplan van de provincie Noord-Holland, het Provinciaal Meerjarenprogramma Groen 2018-2022. Ook natuurcompensatie in ’t Zand wordt daarin genoemd. Bedrijventerrein Kolksluis in ’t Zand is uitgebreid met 2,5 hectare. Ter compensatie is bij de Korte Bosweg een waterberging van 3,5 hectare aangelegd.

  Eerste bedrijf

  Eigenaar is een plaatselijk bloembollenkweker geworden. Veertig centimeter grond is afgegraven. De waterberging blijft beperkt agrarisch in gebruik. Alle grond van Kolksluis is verkocht. Het eerste bedrijf hoopt er dit jaar te gaan bouwen.
  Met de komende bouw van vier windturbines in het Robbenoordbos bij Den Oever gaat 3,3 hectare bos verloren. Dat blijkt uit het provinciaal groenprogramma. Ter compensatie richt stroomleverancier Nuon 3,9 ha boerenland naast het bos in als natuurgebied.
  De provincie steekt in 2018 een half miljoen euro in de Harger- en Pettemerpolder. Steeds meer landbouwgrond moet hier natuurgebied worden. Dit is een project van de provincie zelf.

  Polder Waard Nieuwland

  Bijna een kwart miljoen euro stelt de provincie volgend jaar beschikbaar voor polder Waard Nieuwland op Wieringen. Deze polder van 480 hectare wacht door het afblazen van het Wieringerrandmeer diverse recreatieve en ecologische projecten. Er komt hier 23 hectare natuur, gecombineerd met wateropvang, zo kondigt de provincie aan in het groenplan. Op de wierdijk tussen het oude land van Wieringen en polder Waard Nieuwland wil de provincie over zeven kilometer een fietspad aanleggen.
  Liefst zes miljoen euro stopt de provincie in uitbreiding van natuurgebied Waalenburg op Texel. Het gaat om een uitbreiding van bijna tweehonderd hectare. Agrarisch land wordt ingericht als natuurgebied.
  Het huidige natuurgebied Waalenburg is nu bijna driehonderd hectare groot. De aannemer begint waarschijnlijk nog dit jaar. De klus moet uiterlijk begin maart 2019 af zijn.

  Noordhollands Dagblad 6-9-2017


  1 reacties :

  h.oldeboom zei

  Zielig geleuter over natuur in een land wat bijna helemaal kunstmatig is en volgebouwd met blokkendozen. Echte natuur ia alleen de Waddenzee en als je de oorspronkelijke natuur na wilt doen, steek dan de dijken door. De rest van die nepnatuur in dit idiote land is gewoon een aangelegd park.

  Een reactie posten