Bouw Kippenhok weer dichterbij

Datum:
 • dinsdag 17 oktober 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Middenmeer - College B en W stemt in met milieurapportage pluimveebedrijf - 550.000 kippen houden volgens eisen 
  Mike Deutekom
  De overplaatsing van vleeskuikenbedrijf Het Kippenhok van de Tussenweg 10 naar de Alkmaarseweg 25 komt na jaren in zicht. Burgemeester en wethouders van Hollands Kroon hebben ingestemd met de milieueffectrapportage (MER) voor Het Kippenhok op de nieuwe locatie.

  Volgens de MER kan het bedrijf straks maximaal 550.000 vleeskuikens houden zonder de milieuregels met voeten te treden.De onderzoekers van Agra-Matic BV hebben dit in opdracht van de eigenaren van Het Kippenhok, de familie Weel, onderzocht. Burgemeester en wethouders kunnen zich, bijgestaan door de onafhankelijke Commissie- MER, vinden in de resultaten van dit onderzoek.

  ,,Dit is weer een stap in de richting van realisatie van ons plan, zegt initiatiefnemer Erik Weel.
  ,,We moeten alle hordes nemen en in de goede volgorde. Met het vaststellen van deze MER is er weer een stap gezet in de richting van een bouwvergunning. Dat wordt ook tijd want ik denk dat we in 2005 al met dit project zijn begonnen. En zonder nu iemand de schuld te willen of kunnen geven - het is immers ook een vreselijk ingewikkeld proces, zo'n uitplaatsing - heeft het wel lang genoeg geduurd."

   Glastuinbouw 

   Dat komt mede omdat de uitbreidingsrechten voor de locatie aan de Tussenweg 10 worden 'uitgeplaatst' naar een nieuwe locatie aan de Alkmaarseweg. Het Kippenhok moest van de gemeente weg aan de Tussenweg in verband met de uitbreiding van de glastuinbouw op Agriport. Het recht om daar 475.000 kippen te houden werd meegenomen naar de nieuwe locatie.

  Weel wil straks in drie patiostallen aan de Alkmaarseweg maximaal 550.000 vleeskuikens houden. ,,De consument bepaalt uiteindelijk hoeveel het er echt worden. Wil de markt kleine kipfïletjes die je in de supermarkt kunt vinden of moeten het grote filets worden voor de kipnuggets? In het ene geval worden het meer kleine kuikens dan in het andere geval. Dan heb je minder dieren in de stallen die groter groeien. Die 550.000 zijn een maximaal aantal, maar in de praktijk kunnen het er best minder zijn"

  Met het groene licht voor de MER komt realisatie nu wel dichterbij. Tegen het besluit van het college van B en W kan nog bezwaar worden gemaakt. Maar de gemeenteraad heeft eerder dit jaar het bestemmingsplan voor Het Kippenhok al vastgesteld. Een omgevingsvergunning die daaraan voldoet kan niet worden geweigerd. ,,De drukte in de bouw op het moment kan straks onze grootste belemmering zijn", zegt Weel.

  Noordhollands Dagblad  2 reacties :

  Anoniem zei

  "De onderzoekers van Agra-Matic BV hebben dit in opdracht van de eigenaren van Het Kippenhok, de familie Weel, onderzocht".
  Natuurlijk zal een zogenaamde onafhankelijke bezoeker nooit een negatief advies afgeven als hij wordt betaald door zijn opdrachtgever, zo werkt dat met alle zogenaamde "onafhankelijke " onderzoeken en natuurlijk weten de boefjes bij de gemeente dit ook.

  Bakker zei

  Alle vergunningen van de laatste jaren afgegeven door dit College zouden tegen het licht gehouden moeten worden en eventueel teruggedraaid moeten worden vanwege de chaos op het gemeentehuis. Aan veel vergunningen hangt een luchtje en in sommige gevallen stinkt het erger als een mestvaalt.

  Een reactie posten